Çalıştay programının özet sonuç bildirgesi yayınlandı

30 Ocak-1 Şubat 2015 tarihleri arasında Parti Örgütü, Örgüt Yönetimleri ve Yurt Dışı Örgütlenmelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin BİNGÖL başkanlığında, 19 Yurt Dışı Birlik Başkanının katılımıyla düzenlenen çalıştayda, toplamda 70 birlik yöneticisi yer almıştır.

Çalıştay programının özet sonuç bildirgesi yayınlandı
Çalıştay programının özet sonuç bildirgesi yayınlandı
Bu içerik 1662 kez okundu.

CHP'nin vatan dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik tespitleri ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini içeren ‘Göç Raporu’nu sunduğu toplantıda pek çok konu enine boyuna tartışıldı. Göç olgusunun 50 yılı aşan tarihine rağmen bu olgunun yarattığı sorunlara kalıcı çözümler getirilmemiş olması eleştirildi.


Maltepe belediyesinin sponsorluğunda düzenlenen toplantılarda ele alınan başlıklar şöyle;


- Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlarımızın Beklenti ve Sorunları; Çifte vatandaşlık, işsizlik, eğitim, ayrımcılık-İslamofobi, emeklilik, vize+harç oranları, seçme ve seçilme hakları, yolsuzluklar, bedelli askerlik, konsolosluk hizmetleri, ulaşım sorunları
- Yurt Dışı Örgütlenme Çalışmaları ve Sorunları; ‘Tüzük Çalışması’, ‘CHP Yurt Dışı Örgütlenme Modeli’, ‘Mali Kaynak Yaratılması ve Yönetimi’
- 2015 Genel Seçim Örgütlenmesi; Yurt Dışı Seçim Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulması, vazife dağılımının yapılması
- Partililerin ve Seçim Görevlilerinin Eğitimi
- Yurt Dışındaki Siyasi Partiler ve Sivil Toplum Örgütleriyle İlişkiler
- Sosyal Medya kullanımı ve benzeri iletişim kanallarının geliştirilmesi.


Bu başlıklar altında oluşturulan çalışma grupları her konu hakkında kapsamlı birer rapor hazırlayarak sunumlar yapmıştı. Hazırlanacak olan sonuç raporu CHP vatan dışı seçim örgütlenmesi için yapılacak çalışmalara yön verecek ve bu rapor ışığında seçim yol haritası çizilecek.





CUMHURİYET HALK PARTİSİ
YURT DIŞI BİRLİKLERİ '2015 GENEL SEÇİMLERİNE HAZIRLIK VE GENEL DEĞERLENDİRME' ÇALIŞTAYI
SONUÇ BİLDİRGESİ
(30 OCAK-1 ŞUBAT 2015)


Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri 50 yıllık göç süreci içerisinde vatan dışında yaşayan Türkiye kökenli insanlarımızın sorunlarının çözümüne ilişkin uzun vadeli ve yeterli göçmen politikası üretememiştir. 2002 yılından beri tek başına iktidar olan AKP Hükümetleri de Avrupa ülkelerindeki ekonomik ve sosyal krizlerden etkilenen insanlarımızın durumlarının kötüleştiğini görmezlikten gelmiş, bu durum Avrupa’daki insanlarımızın yabancılaşma duygusunu daha da derinleştirmiştir. Pek çok sorunla baş başa bırakılan yurttaşlarımızın dini duyguları sömürülerek, gelecek için yaptıkları birikimleri ellerinden alınmış ve sorumlular halen hesap vermemiştir. Bu ve benzeri olaylar, vatan dışında yaşayan insanlarımıza sadece bir rant kapısı gözüyle bakıldığının göstergesidir. Ancak günümüzde, Türkiye kökenli göçmenler ve onların çocukları bulundukları ülkelerde sadece geçici göçmen toplulukları ya da neoliberal piyasa düzenin yabancılaştırdığı insanlar olarak düşünülemezler. Yurt dışında yaşayan Türkiye kökenliler artık yaşadıkları toplumun aktif karar alıcıları ve kalıcı birer parçası olarak değerlendirilmelidirler.  



CHP İsveç Birliği Başkan  Hakan Güner ve Yurtdışı Örgütlenmeden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl


Ancak; vatan dışında yaşayan Türkiye kökenlilerin, bulundukları ülkelerde kalıcı hale gelmeleri, vatandaşı oldukları ülkenin/anavatanın siyasal ve ekonomik geleceğinde söz sahibi olma haklarını ortadan kaldırmaz. Aksine bu hak vatandaşlık bağının doğal bir sonucudur. Bu nedenle, geç de olsa, vatan dışında yaşayan vatandaşlara seçme hakkının tanınmış olması olumlu bir adımdır.


Bu olumlu adımın, vatan dışı seçim çevresi oluşturularak bir adım daha ileri götürülmesi gereklidir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu yönde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu teklif bir an önce yasalaştırılmalıdır.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde katılımın düşük olmasının tek nedeni randevu sistemi değildir.



CHP İsveç Birliği adına katılan temsilciler Ahmet Gül, Başkan Hakan Güner ve Mustafa Başdağ (anı fotoğraflayan)


Yurt dışında sadece belli büyük merkezlerde sandık kurulmakta, vatandaşlarımızdan uzun yol kat ederek oy kullanmaya gitmeleri beklenmektedir. Mevcut ekonomik koşullarda, bu durum oy kullanma oranının düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle her şehirde sandık kurulmalıdır.


Siyasi Partiler Yasası, siyasi partilerin vatan dışında temsilcilik açabilmesine imkân tanımış olmakla birlikte, siyasi partilerin bu temsilciliklere ödenek sağlamasının önündeki yasal engeller devam etmektedir. Bu nedenle, siyasi partilerin vatan dışındaki kuruluşlarına kaynak transferine imkân sağlayacak yasal değişikliğin bir an önce yapılması gereklidir.


Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın başlıca sorunlarından; ayrımcılık, ırkçılık, İslamofobi, vize, çifte vatandaşlık, seçme ve seçilme haklarıyla ilgili olarak ilgili ülkeler nezdinde gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için çalışmalar yapılmalıdır.


Konsolosluk hizmetleri, pasaport harçları, bedelli askerlik, emeklilikle ilgili yasaların vatan dışında yaşayan insanlarımızın lehine olacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
 
Özellikle gençler arasında yaygın olan ve daha çok eğitimsizlikten kaynaklanan işsizliğin giderilmesi için gençlerimizin eğitimine büyük ehemmiyet verilmeli ve bu alana yönelik özel politikalar geliştirilmelidir.


Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın dini inançlarını sömürerek birikimlerine usulsüz bir biçimde el koyan holding ve kuruluşlara karşı önlem alınmalı, suçlular cezalandırılmalı ve insanlarımız bu konuda bilinçlendirilmelidir.
 

CHP BÜLTENİ

chp istanbul çalıştay yurtdışı buluşması maltepe belediyesi tekin bingöl isveç hakan güner
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ