ILIMLI MUHAFAZAKAR PARTİ YÜKSELİŞE GEÇTİ

İsveç siyasi yaşamı inişli çıkışlı bir hal aldı. Ilımlı Muhafazakar Partiye 2014 seçimlerinden sonra seçilen Anna Kinberg Batra 2018 seçimlerini görmeden başkanlıktan ayrılmak durumunda bırakıldı. Batra’dan sonra seçilen Ulf Kristersson düşen oyları yüzde 4,1 oranında artırarak ikinci parti konumuna yükseldi.

ILIMLI MUHAFAZAKAR PARTİ YÜKSELİŞE GEÇTİ
ILIMLI MUHAFAZAKAR PARTİ YÜKSELİŞE GEÇTİ
Bu içerik 1475 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI 


İsveç İstatistik Kurumu (SCB)’nun yaptığı Kasım ayı anketinde Ilımlı Muhafazakar Parti (Moderat Parti) hızlı bir yükselişe geçerken ırkçı parti İsveçdemokratları’nda düşüş sürüyor. Irkçılar Kasım ayı anketinde yüzde 3,6 oranında kayba uğradılar ve üçüncü konuma gerilediler. Ilımlı Muhafazakar Parti Kasım ayı anketinde yüzde 22,2 oranla kendini bulmaya çalışıyor. Buna karşılık her ankette artış gösteren ırkçı parti Ilımlı Muhafazakar Parti’ye Kristensson’un başkan seçilmesinden sonra düşüşe geçti. Böylece ılımlılar daha önce ırkçı partiye kaptırdıkları seçmenini geri kazanmaya başladılar.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi 2014 seçimleri sonrası ilk kez yüzde 32,6’yı gördüler. Kimi kaynaklar Sosyaldemokratların İsveç İstatistik Kurumu’nun anketlerinde diğer anket şirketlerine oranla yüksek çıktığını ve bunun nedeninin kurumun telefon kayıtlarında daha çok yaşlı keşimin bulunduüğunu ileri sürüyorlar.

Sosyaldemokratların oy oranlarının yükselmesinde Başbakan Stefan Löfven’in yürüttüğü kararlı ve mantıklı politikaların önemli rol bir yeri var. Löfven, emeklilere vergi indirimi, öğretmen maaşları ve sayısı, okullara yapılan yatırımlar, sağlık alanındaki iyileştirmelerin önemli rol oynadığı görülüyor.

Çevre Partisi/Yeşillerde oy kaybı sürse de, hükümette olmanın avantajıyla 2018 seçimlerinde barajı aşacaklarına inanıyorlar. Ankete oy oranları barajın altında yüzde 3,8’i gösteriyor. Barajın altında olan bir diğer parti de Hıristiyan Demokratlar yüzde 3,1 oy oranına sahipler.

İşte son anket durumu:

Merkez Partisi (Center) % 9,5

Liberal Parti (Liberala)  % 4,2

Muhafazakar Parti (Moderat) % 22,2

Hıristiyan Demokratlar (Kristdemokraterna) % 3,1

Sosyal Demokrat İşçi Partisi % 32,6

Sol Parti (Vänster parti) % 7,0

Çevre Partisi/Yeşiller % 3,8

İsveçdemokratları (Sverigesdemokrater) % 14,8

Diğerleri % 2,6

İsveç seçim anketi İsveç İstatistik Kurumu SCB Kasım Ilımlı Muhafazakar Parti Ulf Kristensson Stefan Löfven
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ