İran, ABD ve Batı’yla uzlaşmak istiyor

Birleşmiş Milletler toplantısı için Amerika’da bulunan İran Devlet Başkanı Hassan Rohani hem USA hem de Batılıl güçlerle ülkesinin "Atom Enerji Programı" için bir anlaşma yapmak istiyor.

İran, ABD ve Batı’yla uzlaşmak istiyor
İran, ABD ve Batı’yla uzlaşmak istiyor
Bu içerik 1491 kez okundu.

Washington  Post gazetesine röportaj veren Rohani, eğer kabul görürse, üç ile altı ay içerisinde bir uzlaşmaya ya da anlaşmaya varmak diliğinde olduğunu söylerek, “Tek izlenecek yol kısa süre içerisinde görüşmelere başlamaktır” ifadelerini kullanıyor.


Hassan Rohani İran Devlet Başkanlığına seçildikten sonra yaptığı konuşmalarında, başta ABD olmak üzere Batılı güçlerin İran’ın barışçıl amaçlarla Uranyum zenginleştirme programına hakkı olduğu kabul etmelerini arzu etttiğini söylüyordu. Rohani, ABD’de yaptığı görüşmelerde İran’ın ruhani lideri Ayatullah Hamaney tarafından da desteklendiğini belirtti.


Washington Post gazetesine söylediğine göre, en akıllı yolun ABD ile İran ilişkilerinin “bir başlangıç noktası”nın tesbit edilerek düzeltilmesi  olduğunu dile getirdi. ABD Başkanı Barack Obama, İran Devlet Başkanına hoş geldiniz mesajı verirken aynı zamanda Rohani’yi “muhafazakar eğilimli” olarak tanımlıyor. Obama, İran atom sorununu barışçı yollardan çözmeyi arzularken İran’ın atom silahlarına sahip olmasını ve bu yönde program geliştirmelerini arzu etmediklerini de iafade ediyor.


İran 2006 yılından bu yana BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’yla Atom Energi Programı kapsamında görüşmelerini sürdürüyor.


Basına ulaşan bilgilere göre, bugün (26.09.2013) ABD ve İran delegeleri, dışişleri bakanları ayrıca İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya diplomatları New York kentinde bir araya gelerek İran’ın Atom Enerji programı’nı tartışacaklar.


İran Devlet Başkanı Hassan Rohani BM’de yaptığı konuşmasında İran’ın Atom silahları’na sahip olma konusunda aşırı bir tutkusu olmadığını söyledi. Fakat, hiçbir zaman atom programlarının dünyaya karşı bir tehdit olmadığını ve sadece ülkenin güvenlik açısından düşünüldüğünü belirtti.


İsrail Başbakanı Netanyahu ise, İran’ın  zaman kazanmak için süper güçleri oyaladığını ileri sürerken, Rohani’yi “Herşeye kötü gözle bakan, kinci” kişi olarak niteledi.


İsveç Postası

İran Hassan Rohani Atom Silahları ABD BM Ayatullah Hamaney Uranyum
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ