ATATÜRK STOCKHOLM VE MALMÖ’DE ANILDI

İsveç Atatürkçü Düşünce Derneği, İsveç Türk Düşünce ve Kültür Derneği Stockholm’da Ata’mızın aramızdan ayrılışının 80. Yılını birlikte anarlarken, Demokrasi İçin Kadınfederasyonu’na bağlı Türk Kadın ve Gençlik Derneği Skåne de Malmö’de anma töreni düzenledi.

ATATÜRK STOCKHOLM VE MALMÖ’DE ANILDI
ATATÜRK STOCKHOLM VE MALMÖ’DE ANILDI
Bu içerik 4432 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI 


Stockholm’daki anma saygı duruşu ve Ulusal Marşımızın okunmasıyla başladı. Anmaya katılanlar Atatürk üzerine görüşlerini açıkladılar. Anmada konuşan İsveç – ADD Başkanı Mustafa Sönmez, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü çeşitli yönleriyle ele alan bir değerlendirme yaptı.

Sönmez, “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sonsuzluğa uğurladığımızın 80’inci yılındayız. Büyük Kumandan, eşssiz devlet ve bilim, kültür insanı olarak Atatürk, tarihin içinden çıkılmaz zamanlarına damgasını vurmuştur. 20’nci yüzyılın dünya lideri ünvanı hakkıyla hak etmiştir. Dünden Bugüne kadar ve özellikle de bu iktidar döneminde artan  Atatürk’e karşı yapılan tüm fiziki ve sözlü saldırıları şiddetle kınıyor, bu saldırıların Ata’mızı karalamaya yetmeyeceğini ve bizleri de yıldıramayacağının altını çizmek istiyorum.

Atatürk diyor ki: “Baylar, bizim yüzümüz her zaman ak ve temizdi, her zaman da ak ve temiz kalacaktır. Yüzü çirkin ve gönlü çirkinliklerle dolu olanlar, bizim yurtseverce, insanca ve namusluca davranışlarımızı, bayağı ve çirkin tutkuları yüzünden, çirkin göstermeye kalkışanlardır.”    



Atatürk’ü anlamanın yolu, öncelikle O’nu kabul etmekten geçer. O’nu anlamanın yolu ancak ve ancak yaptıklarını kabulüyle başlar. Mustafa Kemal Atatürk amacı neydi? Modern yani çağdaş bir ülke ve halk yaratmaktı. Çünkü O, halkını ve yurdunu olağanüstü seviyor, saygı duyuyordu. Ülkesine karşılıksız bir tutkunluğu vardı. Halkına güveniyordu. Halkının yüzyıllar boyunca neler çektiğinini biliyordu. Ya değilse, sonu kestirilmez bir serüvenle bitebilecek olan bir savaşı başlatmaz ya da böylesi bir işe girişmezdi. Amasya Genelgesinde ne diyor: ‘Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.’



Devrim yapmak, devrimci olmak sanıldığı kadar kolay değildir. Hiçbir devrim sancılı olmamıştır. Tüm devrimlerin arkasında kan, gözyaşı ve acı vardır. Fakat Türk devrimi, ortaya çıkışı ve gelişimiyle ayrı bir kategoriye sahiptir. Dünya devrimler tarihine bir gözatacak olursak, her devrimin  karşıtları vardır. Bazen de kendilerini yemiştir. Atatürk devrimleri karşıtlarına rağmen aramızdan ayrılıncaya kadar başarıyla sürdürülmüştür.


Atatürk devrimleri Rönesansla başlayan ve Fransız devrimiyle perçinleşen ve Fransız aydınlanmasının yol açtığı bir çağdaşlaşama hareketinin bir devamıdır. Osmanlı karanlığının aydınlığa dönüştürülmesi ve bir Türk aydınlanmasıdır. Uyuyan, yoksul bırakılan, tevvekkül sahibi bir halkı uyandırmak, yepyeni bir halk yaratmak dünyanın en zor işidir. Atatürk, Batı uygarlığından Anadolu’ya insan taşımadı. Yüzyıllardır insan yerine konulmayan bir halktan yurttaş, aydın Cumhuriyet insanı yaratmaya çalıştı. Yaşamı süresince de başaralı oldu.”

İsveç – ADD Başkanı Sönmez konuşmasının devamında Atatürk’ün antiemperyalist tutumu, dışpolitika ve komşu ve dünya ülkeleriyle ilişkilerine değindi. Atatürk’ün hiçbir zaman İslam karşıtı bir düşüncenin içerisinde olmadığının altını çizerken Atatürkçü olmanın “aklın ve bilimin öncülüğünü tanımak, çağın ilerleyişine uygun adımlar atmak, halkın refahını ve ulusun, ülkenin güvenliğini ön planda tutmak, bir de, el etek öpme yarışına girmeden dik durmak, özü sözü doğru olmak demektir...

Bugün Atatürkçü olamak; mücadele ederek direnmek ve direnerek mücadele etmektir ya da tükenmek, yok olup pes etmek demektir” diyerek konuşmasını tamamladı.

Anmaya katılanlardan Ziraat Mühendisi Yusuf Çalışkan, Atatürk’ün ekonomi politikaları üzerine açıklamalarda bulundu.



Nedim Önener, Atatürk'ün eğitim ve Türk dili üzerine ilişkin görüşlerini değerlendirdi. Dil kirlenmesi üzerinde durdu. İsveç Türk Düşünce ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Bilginalp, Atatürk Türk – Rus ilişkileri ve Atatürk devrimini diğer devrimlerle karşılaştırmalar yaparak anlattı.











MALMÖ’DE DE ANILDI

İsveç’in güney kentlerinden Malmö’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk Kadın ve Gençlik Derneği Skåne’nin düzenlediği anma programında Atatürk’ü anlatan, O’nu tanımaya yönelik konuşmalar yapıldı.






                                                                      Stockholm'da anmaya katılanlardan bir grup

 

10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk Stockholm Malmö anma İsveç-ADD
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Ali Topbaş     2019-09-07 9 Eylül'de izmir de dünyanın en azılı emperyalist devletlerinin piyonu yunan isgali sona ermiş dolaysıyla Türk yurdu Anadolu ,büyük ulu önder Atatürk'le ebediyyen özgürlügüne kavuşmuştur. Stokholmde Atatürk aşıgı bir turist garip Ali
Ali Topbaş     2019-09-07 Yolumuz Atatürk'ün aydınlattıgı gençlige ve egitime verdigi yoldur.9 Eylül de izmir kurtuldugu gibi Türk milletide özgürlügü Atasına borçludur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ