İSVEÇ POSTASI
İsveç Türk Tiyatro Derneği’nin organizasyonuyla gerçekleşen sunu Genco Erkal’ın ilerlemiş yaşına rağmen muhteşem oldu. Nazım Hikmet Ran gençliğimizin yasak şiirlerinin ozanıydı. Onun şiirlerini okumak hem cesaret isterdi hem de kodesi boylamak demekti. Kitapları yasaktı.
Bugünde farklı biçimlerde sanat ve sanatçılar üzerindeki baskıların değişmediğini görüyoruz. Değerli sanatçımız Genco Erkal İsveç Postası’na iki söz söylemeye çekiniyor ve Türkiye’de sanata ve sanatçıya yönelik bir değerlendirme alamıyoruz.
Genco Erkal ve Tülay Günal Nazım Hikmet’in yaşama dair şiirlerinden seçtikleri şiirleri ve Fazıl Say, Zülfü Livanel gibi sanatçılarımızın besteledikleri Nazım şiirlerinin bizlere muhteşem bir sunu gerçekleştirdiler. Sunu Nazım’ın Bursa cezaevinde güneşe çıkışını analtan “Güneş ve Ben” şiiriyle başladı. Pireye’ye yazdığı ve umut dolu şiirleri, Vatan Haini, Tarantabu’ya Mektuplar, Yalana dair, Çocuklar Şeker de Yiyebilsinler (Hiroşima), Karlı Kayın Ormanı, Aslanım-Yiğidim Burda yatıyor, Elleriniz, Dünyanın en Tuhaf Mahluku gibi şiirlerini piyano ve çello eşliğinde ses verdiler, şiirin ruhunu bize yansıttılar. Bu şiirler okunurken salonu tıka basa dolduran dinleyicilerin o günleri ruhlarının derinliklerinde yaşadıklarına, ve bugünün dünden farklı olmadığını içlerinde sık sık dile getirdiklerine inanıyoruz.
İsveç Türk Tiyatro Derneği, Levent Üzümcü’den sonra da Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu’yla da önemli kültürel olaylara samimi, içten imzalarını atmış oldular. Dernek Başkan ve yönetimine teşekkürlerimizi sunuyoruz.
CHP İsveç Birliği Başkanı Hakan Güner çiçek verirken
İsveç Türk Tiyatro Derneği çocuk oyuncuları Genco Erkal ile
İsveç Türk Tiyatro Derneği sanat yönetmeni Burcu Ada Soysop, Genco Erkal ve Dernek Başkanı Haydar Alçınkaya