İSVEÇ POSTASI
Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsünden İsveç’te payına düşeni alıyor. Bu durumun ortaya çıkmasında hükümetin ilk vakanın görüldüğü ve Kuzey İtalya’daki durumu tam olarak kavrayamayışından kaynaklanıyor. Koronavirüsünün yayılmasının tek nedeni Kuzey İtalya’dan spor tatilinden dönenlerin hem çevrelerine hem de başkalarına bulaştırmış olmalarıdır.
Koronadan dün ölenlerin sayısı 146 iken bu rakam bugün 180 olmuştur. Vaka sayısı da 4435 olarak gerçekleşmiştir. Bugün üç doktor ve iki hemşirede hastalarından kaptıkları virüs dolaysıyla yoğun bakımada tedavi altına alınmışlardır.
Sosyal Güvenlik ve Refah Kurulu ile birlikte yapılan ortak basın toplantısında Halk Sağlığı Kurumu yetkilileri İsveç'teki durum hakkında son bilgileri paylaştı. Devlet epidemiyoloğu Anders Wallensten, “İsveç'te toplam taşıyıcı sayısı olan 4435 kişiden 358’i yoğun bakımda bulunmaktadır. Bugün bildiğimiz şey, 180 kişinin öldüğüdür.Bunların 105'i erkek, 75'i kadındır. Dünden beri Stockholm ilinde 14 kişi yaşamını yitirmiştir” değerlendirmesini yaptıktan sonra, “Stockholm bölgesi istatistiklerde aşırı temsil edilmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.
İsveç’teki durumla ilgili olarak yapılanların değerlendirilmesi yönündeki bir soruya Anders Wallensten, “Şu anda yaptığımızın doğru olduğuna inanıyoruz. İşler değişirse gelecekte başka önlemler almayacağımızı söylemiyoruz. Danimarka'da neler yapıldığını ve artışa sahip olmadıklarından nasıl emin olduklarını en iyi Danimarka'da görüyoruz. Artışımız çok dik değil ve harika. Bu strateji ile çalışmaya devam ediyoruz, ancak gerekirse başka önlemler de alıyoruz” açıklamasını yapıyor.
Sosyal Güvenlik ve Refah Kurulu’ndan Johana Sandwall, “Acil ihtiyaçları ele alıyoruz. Ancak çalışma devam ediyor, AB ortak alımlarında ve belediyelerde ve bölgelerde devam ediyor. Bu süreçlerde her zaman istikrarın olduğu pek söylenemez” yorumunu yapıyor.