İSVEÇ POSTASI
Dünyada hızla yayılan koronavirüsüne henüz kesin denilebilecek bir ilaç geliştirilemedi. Daha önceki virüsler için geliştirilen Ebola aşısının yardımcı olduğu kliniksel olarak tespit edildiği ileri sürüldü. İlaç bulma yarışı tüm şirketler tarafından yoğun bir biçimde sürdürülüyor.
İsveç ilk planda gerekli önlemleri alamamasının cezasını çekiyor. Kuzey İtalya’dan dönenler hemen karatinaya alınsaydı; koronavirüsü bu kadar yayılmayacak ve insanlar yaşamlarını yitirmemiş olacaklardı. İsveç bilmeden ya da hazırlıksız yakalanmakla virüse davetiye çıkarmış oldu.
İsveç’te son iki gün içerisinde 178 (67 + 111) kişi yaşamını yitirdi. Vaka sayısı 13 822 oldu. 1 054 kişi de hastanelerde tedavi görüyor. Bu durum genel olarak dünyada 2 250 757 vaka, 154 262 ölüm gerçekleşirken 571 145 kişinin de iyileştiği açıklanıyor.
Ulusal Halk Sağlığı Kurumu’nda eski epidemiyoloğo ve Dünya Sağlık Örgütü’ne danışmanlık da yapan Johan Giesecke, “Ocak ayında İsveç hükümeti krize karşı alacağımız önlemlerin bilime dayandırılması gerektiğine karar verdi. Şimdi diğer ülkelerde yapılan eylemlere bakarsanız, bunlardan çok azının arkasında tek bir bilim izi olduğunu göreceksiniz” açıklamasını yapararak İsveç’in doğru yaptığını savunuyor. Ayrıca İsveç'in başka bir ülkeden daha kötü durumda olmadığına inanıyor, ancak öncelikle nüfus oranına göre halkın büyük çoğunluğunun bağışıklığa ulaşma sürecinde virüs daha önde gittiğini de dillendiriyor.
Johan Giesecke göre çoğu insan koronavirüsüne yakalandığının farkında olmadan bu virüsü taşıyacak. Bir gazeteye verdiği demeçte, “İngiltere ile aynı stratejiye sahip olmaktan çok memnunuz. Yaptığımız şeye güvenilirlik kazandırdı. Fakat, sonra Boris Johnson 180 derecelik bir dönüş yaptı. Bununla birlikte, Halkın yarısından fazlasının bağışıklığı İsveç'in stratejisi değil, bunun bir yan ürünü olduğunu vurgulamaktadır. Ana plan, yaşlı ve zayıfları mümkün olduğunca korumaktır.