24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN…

Bir ülke, çağın gereklerine ve çağdaşlığa inanan ve bunun en iyi yolunun çağdaş, bilimsel bir eğitim olduğunu bilen öğretmenlerin omuzlarında yükselir. Buna inanan tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun!..

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN…
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN… Admin
Bu içerik 1571 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür”, “Milletleri kurtaracak olanlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir” diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, çağımızın içinde bulunduğu uygarlık düzeyini yakalamanın ve onu aşmanın ancak ve ancak çağdaş, bilimsel bir eğitimle olanaklı olacağının bilincindeydi. Bu nedenle öğretmenlere seslenerek; “Ben fikri hür, vicdani hür, irfanı hür” nesiller yetiştirmenizi istiyorum, diyordu.

24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün “Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği”ni kabul ettiği gündür. Bakanlar Kurulu, Atatürk'e “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” ünvanını 11 Kasım 1928'de yaptığı toplantıda vermiş ve bu ünvan, 24 Kasım'da Millet Mektepleri Talimatnamesi’nin yayınlanması ile resmileşmişti.

Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü olan 1981’de, “başöğretmen” olduğu günün ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verildi.

Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasım 1992'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşti.

Osmanlı’nın neden yıkıldığını çok iyi analiz eden eşşiz devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk, bu nedenle Cumhuriyeti kurduktan sonra ilk işe eğitimi düzenlemekle başladı. Ülkenin iyi bir geleceğe ancak ve ancak çağdaş laik eğitimle sahip olunacağını biliyordu. “Hayatta en hakika yol gösterici bilimdir, fendir...” sözü öyle ulu orta laf olsun diye söylenmiş bir söz değildi..

Mustafa Kemal Atatürk sadece Cumhuriyeti kurmakla kalmamış, onun gereği olan Türk aydınlanmasını ortaya koyduğu devrimleriye gerçekleştirmiştir. Bunu içine sindiremeyen gerici güçler geri çekilerek zaman kollamışlardır. 1950’de gelen çok partili yaşam ve Menderes’in oy avcılığı karşı devrim rüzgarlarını estirmiş ve gericiler günden güne palazlanarak bugünlere gelmişlerdir.

Bugün eğitimimizin geldiği nokta yürekler acısıdır. Çağdaş, laik eğitimden adım adım uzaklaşılmış ve çağın gerisine düşen bir yol izlenmeye çalışılmaktadır.

Bugünün iktidarı ve eğitim sistemini ellerine geçirenler eğitimi çağın gerisine taşıyarak belki kendi çıkarlarını koruyabilirler ama ülkeye yaptıkları kötülüğü tarih hiçbir zaman unutmayacak ve affetmeyecektir.

Mustafa Kemal Atatürk Diyor ki:

"Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır."

"Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır."

"Cumhuriyet sizden "fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" nesiller ister."

"Öğretmenler!... Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir."

"Ordularımızın kazandığı zafer, sizin eğitim ordularınız için yol açtı. Gerçek zaferi siz, öğretmenler kazanacaksınız. Bunu başaracağınızdan kuşkum yoktur. Sarsılmaz bir inançla ben ve arkadaşlarım sizi gözeteceğiz. Sizin karşılaştığınız tüm engelleri kıracağız."

"Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir."

"Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder."

"Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır."

"Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir."

Almanya’da yaşayan Hasanoğlan Atatürk İlköğretmen Okulu mezunu  öğretmen – yazar Bahattin Gemici’nin günün anlamına ilşkin şiiri

BİZE GÜNEŞ OL ÖĞRETMENİM

Bana okumayı, yazmayı öğret öğretmenim
Su gibi içmek istiyorum tüm bilgileri
Ağacın neden çiçek açtığını
Nasıl bal yaptığını arının
Bilmek istiyorum

Bize insanı anlat öğretmenim
Sevgiyi ve arkadaşlığı anlat
İçimizdeki kötülükleri al götür
Bize güneş ol öğretmenim
Işığınla bizi aydınlat

Bize gerçekleri anlat öğretmenim
Açlığı, yoksulluğu, alınterini
Bize mücadele etmeyi öğret
Birlik olmayı ve direnmeyi

Bize türküler söyle öğretmenim
Bağımsızlık ve özgürlük türküleri
Bize Kurtuluş’u anlat öğretmenim
Bize Mustafa Kemal’i

Akıl ve bilim yolunu göster bana
Verme beni kötü ellere
Yarının büyüğüyüm ben
Ülkenin ümidi benim öğretmenim
Benim ümidimse sen                 

Bugünde Ulu Önder, eşsiz devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ü özlem ve saygıyla anarken; O’na laik olmak için tüm güçleriyle öğrencilerinin çağdaş değerlerle yetişmesi için uğraşan, didinen öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.

Türkiye 24 Kasım Öğretmenler Günü Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk Millet Mektepleri
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ