Akrabadan Rahim Nakli

İsveç'te yürütülen bir deneme proje çerçevesinde 9 kadına, hayatta olan akrabalarından rahim nakli yapıldı.

Akrabadan Rahim Nakli
Akrabadan Rahim Nakli
Bu içerik 1385 kez okundu.

Doğurganlık projesine öncülük eden Göteborg Üniversitesi'nden Dr. Mats Brannstrom, bu yöntemin hamile kalmak isteyen diğer kadınlara yardımcı olmasını umuyor.

 

Dr. Brannstrom, İngiltere'de 14 bin kadının bu yöntemden yarar sağlayabileceğini düşünüyor. Bu kadınlar arasında rahimsiz doğan kadınlar ve rahimlerinde hamile kalmalarını engelleyen sorunlar yaşayanlar bulunuyor.

 

Dr. Brannstrom'ın ekibi deneme projelerine 10 kadını dahil etti. Kadınlardan biri tıbbi nedenlerle denemeye alınamadı. Ama diğer 9'una rahim nakli yapıldı. Söz konusu 9 kişi, rahimsiz doğmuş ya da kansere yakalandıkları için rahimleri alınmış kadınlardı.

 

9 kadının çoğu 30'lu yaşlarında. Şimdi başka bir kadından nakledilen rahimle kendi çocuklarını doğurabilmelerinin mümkün olup olmadığı araştırılıyor.

 

İngiltere ve diğer ülkelerde de benzer nakiller planlanıyor ama İsveç'te yürütülen proje bu alandaki en gelişkin çalışma.

 

Daha önce Türkiye ve Suudi Arabistan'da rahim nakli yapılmış, ama her iki kadında da umulan hamilelikler gerçekleşememişti.

 

Dr. Brannstrom, Göteborg'dan Associated Press ajansına verdiği mülakatta, "bu yeni bir tür ameliyat. Danışabileceğimiz hiçbir başvuru kitabımız bulunmuyor." dedi.

 

Brannstrom ve ekibi, rahim nakli ameliyatı hakkında atölye çalışması yapacaklar. Ayrıca, çalışmaları hakkında, yakında bir bilimsel rapor hazırlamayı da planlıyorlar.

 

Yapılan nakillerde, rahimler, kadınların fallop tüplerine bağlanmadı. Dolayısıyla bu kadınların doğal şekilde hamile kalmaları mümkün değil. Ancak rahim nakli yapılan kadınların hepsinin kendi yumurtalıkları bulunuyor ve kendi yumurtalarıyle tüp bebek tedavisi görmeleri mümkün görünüyor.

BBC Türkçe

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ