TÜRKİYE’DEN İSVEÇ’E KİTLESEL GÖÇÜN 50. YILINI ANMA ETKİNLİKLERİ HIZ KAZANIYOR

Türkiye’den İsveç’e kitlesel işgücü göçü 1965yılının sonbaharından itibaren gündeme girmiş, 1965’lerde ortalama 200 kişi civarında olan Türk nüfus 1976 yılında tahminen 15 bin civarına yükselmiştir.

TÜRKİYE’DEN İSVEÇ’E KİTLESEL GÖÇÜN 50. YILINI  ANMA ETKİNLİKLERİ HIZ KAZANIYOR
TÜRKİYE’DEN İSVEÇ’E KİTLESEL GÖÇÜN 50. YILINI  ANMA ETKİNLİKLERİ HIZ KAZANIYOR
Bu içerik 6526 kez okundu.

Mustafa Sönmez/STOCKHOLM


İsveç’e  kitlesel işgücü göçünün arkasında ekonomik nedenler ve tesadüfler yatar. Kitlesel işçi göçünün gelinen bölgesi Konya’nın Kulu ilçesi ve civarıdır. Bugün İsveç’te Türkiye çıkışlı 130 ile 140 bin arasında bir nüfus yaşamaktadır. İsveç’e işgücü göçü artık yerini evlenmeler nedeniyle aile birleşmelerine bırakmıştır.
 

İsveç’e kitlesel işgücü göçünün 50. yılını anma için harekete geçen İsveçli Türkler Kulu Gelişim Vakfı Başkanı Haydar Akan’ın çağrısıyla Rinkeby Türk Kültür Derneği’nde  bir toplantı düzenlediler. Toplantıya  40’a yakın kişi katıldı. Toplantının amacı ‘Kitlesel İşgücü Göçünün 50. Yılı Anma Etkinlikleri’ne bir çerçeve çizmek ve ciddi ilk adımları zaman geçirmeden atmaktı. Katılanların çoğunluğu Kululular olmak üzere Kulu dışından ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen kişiler de  katıldılar. Katılanların büyük bir kısmı aynı zamanda sivil toplum örgütlerini de temsil ediyorlardı.
 

Kulu Gelişim Vakfı olarak Haydar Akan şimdiye kadar yapılanları kısaca özetledi. Hamza Erdal İsveçli kurumlarla bugüne kadar  yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdi.
 

Toplantıda söz alıp konuşan kişiler anma etkinliklerine organizasyonun olarak nasıl bir rol biçileceği üzerineydi. Bir üst ‘Organizasyon Komitesi’ ve buna bağlı gerekli alt komiteler kurulması ve ayrıca dışarıdan destek olabilecek kişilerle de görüşülerek anma etkinliklerinin yapılması görüşünü dile getirdiler. Bazı konuşmacılar etkinliği birkaç sivil toplum kuruluşunun ortaklaşa oluşturacakları bir kurulla yapılmasını dile getirirken, bazıları da epeydir bu işin başını çeken Kulu Gelişim Vakfı’nın bu görevi üstlenmesini belirttiler. Sonuçta ilk elde belirlenen 10 -12 kişiden oluşan bir komite oluşturuldu. Bu komite ilk elde anma etkinlikleri çalışmalarına başlayarak, gerekli düzenlemeleri ve organizasyon kadrosunu oluşturacak.
 

Toplantıda konuşanlar kutlamaların toplumun her kesimini kapsamasını ve gerekirse 2016 yılına da yayılmasını arzu ettiklerini söylediler. Etkinlikler kapsamında sergiler, seminerler, konferanslar, paneller yapılarak olanaklar ölçüsünde göçmenlikten kaynaklanan sorunların irdelenmesini dile getirdiler. Türkiye’den gelen farklı gruplarla da iyi bir diyalog geliştirilmesini ve onları da kucaklayabilecek yapı olmasını belirttiler. Ekonomik kaynakların gerek buradan gerekse Türkiye’den sağlanmasın için çalışmalar yürütülmesini önerdiler.



İsveç Postası


Kulu Gelişim Vakfı Başkanı Haydar Akan gelişmeler hakkında bilgi veriyor ve İngrid Ramberg


Hacı Baysal, Celal Kılıç ve Orhan Köylüoğlu


Toplantıya katılanlar


Gülseren Ergün düşüncelerini anlatıyor



Mustafa Arıcı, Erkan Giray, Feyyaz Atılgan, Fatma Cırık


Orhan Köylüoğlu göçle ilgili düşüncelerini dile getiriyor...

Kulu Gelişim Vakfı Haydar Akan Göç İsveç Kulu
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ