PHİLAE KOMETE KOLAY İNİŞ YAPTI

Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın “Rosetta” adlı araştırma gemisinin “Philae” adlı modulu 67P/Churyumov-Gerasimenko komete Türkiye saatiyle 18.08’de iniş yaptı.

PHİLAE KOMETE KOLAY İNİŞ YAPTI
PHİLAE KOMETE KOLAY İNİŞ YAPTI
Bu içerik 2528 kez okundu.

Philae modulunun rahat bir biçimde kometin yüzeyine inmesi ESA personelinin sevinç çığlıkları  atmalarına neden oldu. Herkesin yüzünde bir başarıya imza atmanın memnuniyeti vardı. Esa’nın açıklamasına göre komete iniş süreci yedi saate mal oldu.


ESA uzmanlarının bildirdiğine göre “Philae” sinyal göndermeye başladı. Bu da modulun rahat bir biçimde istenilen yere indiğinin en önemli işareti sayılıyor. Eğer modul kometin yüzenine inemeyip, sürtünerek uzay boşluğuna yuvarlansaydı, ESA için çok büyük bir yenilgi olacaktı.


Türkiye saatiyle 20.00 sularında modulun bütün aletleri harekete geçirilerek, bilgi toplamaya başlayacak. Kometten ilk fotoğrafın gelmesi bekleniyor. Bu fotoğraf bir manzara görüntüsü olacak. Modul “Philae” önünde birkaç gün var. Fotoğrafların yanı sıra kometin yüzeyini inceleyecek bir başka alette bulunuyor. Ayrıca komette analiz yapılmak üzere toprak örnekleri alacak olan sondaj mekanizmada bulunuyor.


Bu başarıyı  ESA’nın Genel Müdürü Fransız  Jean- Jacgues Dordain aya ilk ayak basan Apollo 11 astronotu  Neil Armstrong dediği “benim için küçük ama insanlık için çok büyük bir adım” sözünü hatırlarak, başarının büyüklüğüne parmak basıyor.


Jean-Jacgues dordian devamla, “Her seferinde tekrarlamak durumunda kalıyorum. Başarıların arkasında yatan en büyük problem, basit görünüşleridir. İnsan bütün yardımları bir araya getiriyor ve biliyor ki, hiçbir şey kaybolmuyor. Bütün bu yoğun ve çetin iş elbette uzmanların emeğinden geliyor.


İsveç Postası

avrupa uzay araştırma merkezi esa philae rosetta komet
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ