KADINSIZ DEVRİM OLMAZ

İsveç’teki kadınlarımız CHP İsveç Kadınlar Kolu olarak örgütlenmeye çalışıyorlar. Bu amaçla yarın (28 Kasım Cuma akşamı) saat 18.00 de toplanarak örgütlenme sorunlarını görüşecekler. Elimize ulaşan Deniz Gülsün Taşkıran’ın bir denemesini yayınlıyoruz.

KADINSIZ DEVRİM OLMAZ
KADINSIZ DEVRİM OLMAZ
Bu içerik 1675 kez okundu.

KADINSIZ DEVRİM OLMAZ
 

Türkiye'de gelişmeleri endişe ile izlemekteyim. Sosyal demokrasinin ileri noktalara gelmesini  beklerken tam tersine, kadın haklarının ellerinden alındığı, insan haklarının ve işçi haklarının çiğnendiği, sendikacılığın engellendiği, basının sansürlediğini vs. görmekteyim. Eğitim ve sağlik sektörleri  özelleştirilerek halkin eğitim ve sağlık hakkı elinden alınmaktadır. İşsizlik sigortası altında toplanan paralar devletin lüks kaynaklarına gitmektedir.
 

 ”Köylü milletin efendisidir”  gerçek üretici mağdur edilmekte, tarım ülkesi olan Türkiye, Osmanlı’nın duraklama ve gerileme zamandaki kapitülisyonlarına mahkum edilmektedir. Şeker üretimine gelen  kısıtlama, zeytinliklerin yok edilmesi, hayvancılığın bitirilmesi vs. ÜRETIM olmazsa harcamaya dayanan ekonomi batar!
 

Tekstil  sektörü kan ağlamaktadır. Ucuz ve kalitesiz Çin ve Avrupa markaları Türk markalarının yerini almaktadır.
 

Yeşil alan olan sahalarımız yağmalanmakta, bina yığıntısına dönen şehirler yaratılmaktadır.
 

Mustafa Kemal Atatürk, ”Efendiler! Bugünkü kutsal savaşımızın amacı tam bağımsızlıktır. Tam bağımsızlık ise ancak mali bağımsızlık ile mümkündür. Bir devletin maliyesi bağımsızlıktan mahrum olunca o devletin bütün hayati alanlarında bağımsızlık felçlidir. Çünkü her devlet ancak mali kuvvetle yaşar. Mali bağımsızlığın korunması için ilk şart, bütçenin iktisadi bünye ile denk ve birbirine uygun olmasıdır. Binaenaleyh; devlet yapısını yaşatmak için dışarıya müracaat etmeksizin memleketin gelir kaynaklarıyla idare temini, çare ve tedbirlerini bulmak lazım ve mümkündür.”

 

 Kadınlarımız mağdur edilmektedir, Cumhuriyet döneminde verilen haklarımız gözardı edilip elimizden alınmaya başlamıştır. Kadınlarımızın durumuna bir bakalım;
 

Kadın cinayetleri: kadın cinayetleri namus maskesi altında göz yumulmaktadır. Gün geçtikçe kadın cinayetleri artmakta önlemler alınmamaktadır. Kadınlara koruyucu  alanlar yaratılmamaktadır. Hastanede yatan bir kadın töre cinayetinde öldürülmektedir. ”Tecavüze uğrayan kadın tecavüzcüyle evlenmeli” zihniyeti tecavüz edeni cezalandırmak yerine teşvik etmek yönündedir.

 

Kadının ayrılma hakkı var mı?: Boşanma davalarında kadına söz hakkı verme hakkı elinden alınmaktadır.

 

Kadınların seçme ve seçilme hakları: Avrupa’da bile sonra gelen seçme seçilme hakkı Atatürk tarafından kadınlarımıza verilmiştir. İsveç sosyaldemokratlarda % 50 olan kadın sınırı ileri sosyal demokrasiyi işaret ederken, Türkiye’de kadın % 33 kotalarda kalmakla beraber kadın kotalarını erkekler ele geçirmektedir. Türkiye’de günümüzde 82 ilde sadece bir kadın vali Ortaçağ zihniyetinin boyutunu göstermektedir.
 

Kadının çalışma hakkı: Kadın kendi ayaklarının  üzerinde durup kimseye muhtaç olmaması hem aile hem de kadınların toplum üzerinde etkisini olumlu etkilemektedir.
“erkeğin rızası ve erkeğin isteği” ile “kadının yerinin kocasının evi”, “kadının işinin çocuk doğurmak ve büyütmek” vs deyimleri günümüzde hortlamaya başlamıştır.

” EŞİT DEĞİLSİNİZ”  diyerek Erdoğan kadınlarımızı sadece annelik ve ev ile sınırlamak istemektedir.
 

Kurtulus Savaşı’nda cephaneye mermi  ıslanmasın diye bebeği yerine kundağına mermi koyan kadınlarımız, birebir omuz omuz cephede  erkeklerle birlikte çarpışan kadınlarımız  Atatürk tarafından takdir toplamış ve kadın hakları konusunda geride olan Avrupa’dan önce kadınlarımıza seçme seçilme hakkı tanınmış ve kadınlarımızın eğitimine önem verilerek iş hayatına atılmaları  sağlanmıştır.
 

Mustafa Kemal Atatürk: “Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını gibi emek verdim diyemez. Belki erkeklerimiz memleketi istila edenlere karşı süngüleriyle düşmanın süngülerine göğüslerini germekle düşman karşısında hazır bulundular. Fakat erkeklerimizin teşkil ettiği ordunun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir… Çift süren, tarlayı eken, ormandan odunu, keresteyi getiren, aile ocaklarının dumanını tüttüren, bütün bunlarla beraber sırtıyla, kağnısıyla, kucağındaki yavrusuyla yağmur demeyip, kış demeyip, sıcak demeyip cephenin harp malzemesini taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakar, o ilahi Anadolu kadınları olmuştur. Bundan ötürü hepimiz, bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı şükran ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim.”
 

Kadınsız devrim olmaz.

 

***

CHP İsveç Kadın Kolları örgütleniyor!
 

28 Kasım Cuma günü saat 18:00-20:00 arası tanışma toplantısı yapacaktır.

Lokal adresimiz:

Hsb Föreningslokal Helsingörsgatan 7 Kista

 


 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ