GURBETÇİNİN EMEKLİLİK HAKKI GASP EDİLİYOR

GURBETÇİNİN EMEKLİLİK HAKKI GASP EDİLİYOR

AKP, SSK borçlanmasının kaldırılmasını teklif etti. Yasa bu şekilde çıkarsa, yurt dışından borçlanarak emeklilik için, Bağkur'a 100 bin lira daha fazla prim ödeyip, çok daha az maaş alacağız.

YAŞAM - 2019-07-11 14:50:17 Bu içerik 2292 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, seçim öncesi vadedilen borçlanarak emeklilere çalışma hakkının getirilmesini beklerken, eldeki emeklilik hakkının gasp edilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar. 

8 Temmuz 2019’da, AK Partili 75 milletvekili bir yasa teklifi verdi. Buna göre, yurt dışı borçlanma bedeline esas olan prim oranı yüzde 32'den yüzde 45'e çıkarılacak. Mevcut durumda, günlük borçlanma bedeli 27,29 lirayken, yasa çıkarsa 38,38 lira olacak. En önemlisi de, gurbetçiler artık SSK yani 4A sigortalısı olamayacak, sadece 4B yani Bağkur sigortalısı olabilecek.

Bu da 58 - 60 yaşlarındaki normal emeklilik için, 3600 yerine 5400 gün, yani 10 yerine15 yıl prim ödemek ve yüzde 30 daha düşük maaş almak anlamına geliyor.

Bir örnekle açıklayalım:

Hatice Hanım 50 yaşında. Bugün itibarıyla emeklilik şartlarını yerine getirebiliyorsa, 136 bin lira ödeyerek SSK'dan emekli olabiliyor.

Ancak, yasa çıktıktan sonra 7200 günle Bağ-Kur'dan emekli olmak zorunda kalacak.Üstelik aldığı maaş da ortalama 2300 lira olacakken, 1600 lira bandına düşecek.Yasa maddesinde, gurbetçilerin borçlanma karşılığı ödemiş oldukları tutarları, çok kısa sürede emekli aylığı olarak geri aldıkları iddia edilmiş.

Bu da nimet/külfet dengesini bozuyormuş.

Yani, gurbetçiler bütçeye yük oluyormuş.

Yazlık kışlık saraylar, köşkler, lüks uçaklar, binlerce son model makam arabası, bankamatik memurları, eşe dosta dağıtılan ihaleler, yolsuzluklar bütçeye yük olmuyor da, gurbetçi mi yük oluyor?

Rahmetli Başbakan Bülent Ecevit, 70’li yılların zor şartlarında bile gurbetçilere Türkiye’den emeklilik hakkı tanıdı.

“SSK’yı batırdı” dedikleri Kemal Kılıçdaroğlu döneminde gurbetçiler emekli olup maaşlarını tıkır tıkır aldılar. Demek ki mesele bütçe değil, bütçeyi nereye harcayacağınızın meselesi.

Bunun için uyan gurbetçi!

Emeklilik hakkın gasp ediliyor!


Kaynak: artı49 / Oktan Erdikmen

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER