İSVEÇ POSTASI
Salı sabahı Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Yle ile yaptığı bir televizyon röportajında, Finlandiya'nın NATO sürecinde tek başına ilerlemeyi düşünmesinin uygun olabileceğini söylemişti.
Kristersson, Finlandiya'nın net mesajının, hâlâ İsveç ile "el ele" NATO'ya katılmak istedikleri olduğunu söylüyor. Ancak, İsveç kalıcı olarak dışlanırsa Finlandiya'nın girişinin engellenmemesi gerektiğini açıkça belirttiklerini dile getirdi.
Kristersson, “Anlaşılır bir pozisyon. Finlandiya'da pek çok kişinin şu ana kadar henüz NATO'ya üye olmamış olmanın hayal kırıklığını dile getiriyor ve anlıyorum” diyor.
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç'in NATO üyeliğini desteklemeyeceğine dair güçlü açıklaması vardı. Bunun nedeni, Rasmus Paludan'ın Stockholm'daki Türk büyükelçiliği önünde Kuran'ı yakmasının ardından Türkiye'de büyük protestoların patlak vermesiydi. İki hafta de önce Stockholm belediye binasının önünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı temsil eden bir oyuncak maketin ayaklarından asılmasıyla Türkiye ile kriz ortaya çıkmıştı.
Kristersson, “İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkmak yasal ve meşrudur. Ama bence, İsveç'te sahte bir infaza benzer şekilde bir oyuncak maket assaydınız bundan hoşlanmayacağımız konusunda açık olmalısınız. Birçoğu bundan hoşlanmamıştı” dedi.
Basın toplantısında Kristersson Kristersson, İsveç'in içinde ve dışında İsveç'in NATO üyesi olmasını engellemek isteyen güçler olduğunu söyleyerek, “İsveç'in diğer ülkelerle ilişkilerini kötüleştirmek isteyen provokatörler olduğunu bu arka plana karşı görmeliyiz. Bu da İsveç'in NATO üyeliğinin ertelenmesine yol açıyor” ifadelerine yer verdi.
Bu süreçte "sakin" ve “ılımlı” olmak istediğini birkaç kez vurgulayarak; “İsveç'in NATO'ya katılmasının önemli olduğunu düşünüyorsanız, o zaman nasıl davranacağımızı düşünmelisiniz” dedi.
Dışişleri Bakanı Tobias Billström de güvenlik politikasının ciddiyetine vurgu yaparak, Kuran yakma gibi olayların NATO sürecini engellememesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Ona göre sosyal medyada İsveç aleyhine yürütülen kampanya söylentileri var.
Ayrıca Dışişleri Bakanlığı,”İsveç mallarını boykot etmeye yönelik herhangi bir resmi girişimden haberdar değiliz. Ancak bu yönde sosyal medyada çağrıların yer aldığını biliyoruz” dedi.
Başbakan Kristersson, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO’da İsveç'e kapıyı kapattığına inanmadığını belirterek, “Kimsenin bunu böyle yorumladığını sanmıyorum. Bir öfke var, bir provokasyon olarak algılıyorlar.Tekrar işleyen bir diyaloğa dönmek istiyorum. Türkiye, kendi kararlarını alıyor. O zaman saygı duymalısın. Bu süreçte sükuneti aramak istiyorum” değerlendirmesini yapıyor.