İSVEÇ POSTASI
Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olabilmesi için Türkiye’nin bu ülkelerden istediklerinin yerine getirilmesini şart koşmuştu. Aradan geçen dokuz ay içerisinde yapılan görüşmelerde ve elde edilen sonuçlar neticesinde, Türkiye, İsveç’in mutabakat metnine uymadığı ileri sürerek onay vermeyeceğini açıklamıştı. Finlandiya’ya ise yeşil ışık yakmıştı.
Türkiye’de yaşanan büyük deprem felaketi ve İsveç’in yardım çalışmaları ve ABD Dişişleri Bakanı Anthony Blinken’nin Türkiye ziyareti ve yapılan açıklamalarda İsveç’in Nato üyeliği için kapı aralanmıştı. Blinken, Türkiye Dişişleri Bakanı Çavuşoğlu’na ne sözler verdiği bilinmese de F-16 savaş uçaklarının satışı için olumlu sözler verdiği bilininiyorç Böylece İsveç ve Finlandiya’nın Nato üyelikleri için yeni toplantı ya da toplantılar gündeme girmiş oluyor.
Çavuşoğlu'na göre görüşme Brüksel'de yapılacak. Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasına ilişkin müzakereler, Ocak ayında Stockholm'deki Türk büyükelçiliği önünde Kuran'ın yakılmasından bu yana durma noktasına gelmişti. Ancak bir hafta önce, Türkiye Dışişleri bakanı bir basın toplantısında Türkiye'nin görüşmeleri yeniden başlatmaya hazır olduğunu duyurdu.
İsveç hükümetinin kendi değerlendirmelerine göre, İsveç'in 11-12 Temmuz'da Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesine NATO üyesi olabilmesini umuyor.
Türkiye, Finlandiya'yı onaylayabileceği konusunda olumlu konuşmuştu, ancak herhangi bir tarih belirtilmedi. Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğine şimdi öncelik vermek istese bile, Türkiye bir erken seçim eşiğinde olması ve zamanın çok kısa oluşu sorun gibi görülüyor. Türkiye’de erken seçim tarihi 14 Mayıs için geçici olarak duyruldu. Deprem felaketi seçimlerin zamanında yapılmasını getirebilir. Bu nedenle Vilnius’ta 11-12 Temmuz’ day apılacak NATO zirvesine yetişemeyebilir.