İSVEÇ POSTASI
Bugünkü meclis tartışmalarında Dışişleri Bakanı Tobias Billström, İsveç'in Vilnius'taki zirveyle bağlantılı olarak NATO üyesi olmaması durumunda bunun NATO için "çok ciddi" bir durum olacağını söyledi. Buna karşılık Sosyal Demokrat Parti dış politika sözcüsü Morgan Johansson, Türkiye'nin o zamana kadar İsveç konusundaki fikrini gerçekten değiştirip değiştirmeyeceği konusunda daha şüpheci olduğunu dile getirdi.
Ilımlı Muhafazakar Partili Dışişleri Bakanı İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili tarihi kararın tartışıldığı mecliste kendiden ve söylediklerinden emin dahası fazlasıyla kendine güvenen bakan görüntüsü verdi.
Bakan Billström oylama öncesi, ”Bu yasa tasarısının meclis tarafından onaylanacak olmasından da aynı derecede mutluyum. Ben de anın ciddiyetini hissediyorum” dedi. Dört saat süren tartışmanın ve kabulün atdından ise, ”Pek çok duyguyu aynı anda yaşıyorum. İş dış politika söz konusu olduğunda bazen böyle oluyor” ifadelerini kullandı.
Sosyal Demokratların dış politika sözcüsü Morgan Johansson, Temmuz ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak zirveyle bağlantılı olarak Türkiye'nin İsveç'e gerçekten izin verip vermeyeceği konusunda dışişleri bakanından daha şüphecileri olduğunu belirtmişti.
Dışişleri Bakanı Billström’ün açıklamalarının ardından Morgan Johansson, ”Aslında bu açıklamaya biraz şaşırdım. Bugünkü tartışmada ileri sürdüğü oldukça muğlak iddialara ilişkin daha fazla bilgi ve kanıta sahip olmadığı ortaya çıktı. Bunun nasıl olacağını göreceğiz. Geçmişe bakıldığında o kadar iyi gitmeyeceğinin bir ifadesi olabilir. İsveç için işlerin nasıl gideceğinin çok belirsiz olduğunu söyleyebilirim” yorumunu yapıyor.
İsveç'in eski dışişleri bakanı Margot Wallström, ”NATO oylaması yapıldığında buraya gelmem bir tesadüf. Tüm süreci acı verici ve utanç verici buluyorum. Burada gerçekten Erdoğan için süründük sanırım. Ve tüm süreç sonuna kadar belirsizdi ve artık Finlandiya ile el ele gidemeyeceğimiz yer burasıydı. İyi olmadı” değerlendirmesini yapıyor.
Sol Parti ve Çevre Patyisi / Yeşiller işin başından beri İsveç’in NATO üyeliğine karşı olduklarını ve İsveç’in tarafsızlık politikasının zedelenceğini ifade ediyorlardı. Oylamada da karşı oy kullandılar.