İSVEÇ POSTASI
İsceç İstatistik Kurumu’ndan yapılan açıklamada Mart ayı enflasyon rakamları sunulmaktadır. Şubat ayında TÜFE ile ölçülen enflasyon yüzde 12 idi. Sabit Faizli Tüketici Endeksi (KPIF) 9.4 oldu.
Şubat'tan Mart'a enflasyon oranı yüzde 10,6'ya düştü. KPIF'e (Sabit Faizli Tüketici Fiyat Endeksi) göre enflasyon oranı Mart ayında yüzde 8,0 oldu. Düşüşün nedeni ise enerji fiyatlarının biraz daha normal seviyelere dönmeye başlamış olması. Elektrik fiyatları üst üste üçüncü aydır gerilerken, Mart ayında fiyatlar yüzde 2,2 geriledi.
Ayrıca, İstatistik Kurumuna göre, hanehalkı ipotekleri için artan faiz maliyetleri, TÜFE'ye göre enflasyon oranına yüzde 2,8 puan katkıda bulundu.
Max Matthiessen'in yatırım müdürü Jon Arnell, bunun İsveç Merkez Bankası için bir rahatlama olması gerektiğini söylüyor, ancak Riksbank'ın tahmininin önemli ölçüde daha düşük olduğunu da ekliyor. Merkez Bankası’nın tahmini KPIF 7,8 ve enerji hariç CPIF için yüzde 7,5 idi. Arnell'e göre enerji hariç KPIF yüzde 9,3'ten yüzde 8,9'a düşmesine rağmen, Riksbank tahminlerini yükseltmeli. Arnell, ”Bugünkü açıklama çok olumlu, ancak bu, Riksbank'tan faiz oranlarının artmaya devam edeceği anlamına geliyor. Hala tahminlerinde gerideler ve enflasyon hâlâ çok yüksek” diyor.
Altı ekonomistin tahminlerini değerlendiren Günün İndustri gazetesi göre, KPIF'in 8,4'e ineceği tahmin ediliyor, enflasyon oranı bekleniyor. Enerji hariç KPIF'in yüzde 9.0'a inmesi bekleniyor. Şubat ayındaki yüzde 9,3'ten yüzde 8,9'a indi.
Mortgage faiz oranlarındaki artış nedeniyle TÜFE'ye göre enflasyon oranı KPIF'e göre daha yüksek oldu. Bu etki KPIF'den temizlenir. İstatistik Kurumu fiyat istatistikçisi Caroline Neander, aksi takdirde iki önlemin aynı olduğunu söylüyor. Jon Arnell'e göre, Merkez Bankası için gelecekteki bir endişe noktası, kronun konumu. Arnell, ”Kron bugünkü durumu ile zayıfladı, Merkez Bankası’nın ithal enflasyonla başa çıkması bir endişe kaynağıdır” ifadelerini kullanıyor.