İSVEÇ POSTASI
Karolinska Institutet, İngiliz dergisinin sıralamasında dünyada ilk 50'ye giren tek İskandinav üniversitesidir. KI, geçen yılın sıralamasından bir sıra daha iyi olan 49. sırada yer alıyor. Ancak Karolinska önemli ölçüde daha yüksek bir sıralamaya sahipti. Fakat ortaya çıkan Cerrah Paolo Macchiarini kaynaklı skandaldan önce tıp üniversitesi örneğin 2016 yılında 28. sırada bulunuyordu.
İsveç'in ilk 200'de beş üniversitesi var ve sıralamada toplam 13 üniversite var. Yedisi geçen yıla kıyasla konumlarını geliştirdi ve üçü kaybetti. Bu, Times Yüksek Eğitim (Times Higher Education)'e göre en az 10 kuruma sahip ülkeler arasında en iyisi olan yüzde 31'lik bir iyileşme oranına denk geliyor.
Listenin başında üst üste dokuzuncu kez Büyük Britanya'daki Oxford Üniversitesi yer alıyor. Daha sonra her ikisi de Massachusetts, Boston'un hemen dışında Cambridge'de bulunan MIT ve Harvard geliyor. En iyi on üniversitenin tümü ABD veya İngiltere'de bulunmaktadır.
Sıralama, öğretim ve araştırmanın itibarı, doktora öğrencilerinin oranı ve üniversitedeki araştırmaların bilimsel makalelerde ne sıklıkla övüldüğü veya alıntı yapıldığı gibi çeşitli parametrelere dayanmaktadır.
Uppsala Üniversitesi
İsveç ve diğer bazı Avrupa ülkeleri için iyi bir eğilime rağmen Avrupa zemin kaybediyor. Avrupa, listede en fazla temsil edilen kıtaydı ancak Asya, üst üste ikinci yıl bu unvanı aldı.
Ayrıca Avrupa'da 2019'daki 99 üniversiteye kıyasla şu anda ilk 200'de yalnızca 91 üniversite yer alıyor. Çin, Tsinghua Üniversitesi'nin on ikinci, Pekin Üniversitesi'nin ise 13. sırada yer almasıyla dünyanın en iyi on üniversitesi arasına girmeye devam ediyor. Japonya'nın en iyi üniversitesi olan Güney Kore tırmanıyor ve Singapur da sıralamada yer alıyor.
Times Yüksek Eğitim (Times Higher Education)'e göre sıralamada 115 farklı ülke ve bölgeden 2.092 üniversiteye yer verildi.
Türkiye’deki üniversiteler sıralamada ancak 351 ile 400 arasında Koç Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi yer alıyor. İstanbul Teknik üniversitesi 501 ile 600, Boğaziçi Üniversitesi 701 ile 800 içerisinde yer alıyor.
Türkiye’deki üniversitelere bktığımız zaman sürekli gerilediklerini yani arka plana düştüklerini görüyoruz bu da eğitim sistemimizin dumura uğratıldığının en önemli kanıtı olarak gözler önünde duruyor.