İSVEÇ BASIN ÖZETLERİ

Bugün (Çarşamba, 17.06.2015) İsveç'in dört önemli gazetesinde yayınlanan haberlerin özetlerini sunuyoruz

İSVEÇ - 2015-06-17 22:38:25

DAGENS NYHETER


- Adalet Bakanı Morgon Johansson ve İçişleri Bakanı Anders Ygeman, İD gibi terör örgütleri adına savaşanlar ve örgütlere mali destek sağlayanlarla ilgili yeni düzenlemeler getirilebileceğini bildirdiler.

 

- Danimarka’da yarın yapılacak seçimlerde seçmenleri etkileyecek en büyük etkenlerden birisi, partilerin göçmen konusuna bakışı olacaktır.

 

- AB ülkelerinde karbondioksit salınım oranları azalırken İsveç’te geçen yıl bu oran yüzde 0,2 artış gösterdi.

 

- Hükûmetin bahar ayı bütçe önerisi dün parlamentoda yapılan oylama sonucunda kabul edildi.

 

- İçişleri Bakanı Anders Ygeman insan tacirleriyle mücadelede polisin çok iyi bir iş yaptığını söyledi.

 

- Sosyal Sigorta Kurumu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İsveç’te çocuk sahibi her altı aileden birisi AB fakirlik sınırı altında bulunuyor.

 

SVENSKA DAGBLADET

 

- İsveç’in gelecek beş yılı kapsayacak olan savunma ve güvenlik politikası dün yapılan oylama sonucu kabul edildi.

 

- 17 yaşındaki Lisa Holm’u öldürdüklerinden şüphelenilen üç kişi tutuklandı.

 

- Hükûmetin bahar ayı bütçe önerisine Ilımlı Parti üyesi iki isim karşı çıktı. Gelecek dönemde de Ilımlı Parti içerisinde Aralık ayı anlaşmasına yönelik eleştiriler artabilir.

 

- Donetsk’te Rus etkisi açık şekilde görülüyor. Bölgede ruble geçerli para birimi olurken, emeklilik aylığı ve ilaç Rusya tarafından karşılanıyor, marketlerde satılan Rus ürünlerinin sayısı artıyor.

 

- Yemen’de çatışan gruplar arasında barışı sağlamak için görüşmeler, savaşın gölgesinde dün başladı.

 

- Yunanistan ile kredi veren kurumlar arasındaki sinir savaşı hâlâ bir çözüme kavuşturulamadı.

 

- İsveç İstatistik Kuruluşu Mayıs ayı işsizlik oranını 7,8 olarak açıkladı.

 

-  Mısır’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin idam kararı mahkeme tarafından onandı.

 

- Güney Sudan insanlık kriziyle karşı karşıya. BM’ye göre, ülkede yaklaşık sekiz milyon kişi aç ve ölme tehlikesi ile karşı karşıya.

 

- ABD’nin Baltık ülkelerine ağır silahlar yığacağını bildirmesinden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de kimyasal silah sayısını artıracaklarını duyurdu.

 

AFTONBLADET


- AB maliye bakanları yarın Yunanistan sorununu görüşmek üzere Brüksel’de bir araya gelecekler.

 

- OECD istatistiklerine göre, kuzey ülkelerinde gelir farklılığı en çok olan ülke İsveç olurken, kırsal kesim ve büyük şehirler arasındaki gelir farkı da artmış durumda.

 

- Kürtlerin Tel Abyad şehrini ele geçirmesiyle, İslam Devleti bir yıl önce ilan ettiği hilafetten bu yana en önemli kaybını yaşadı.

 

- Tunus’ta korkunç kaza. Trenle kamyonun çarpışması sonucu 18 kişi yaşamını yitirdi, 98 kişi de yaralandı.

 

EXPRESSEN

 

- Donald Trump dün yaptığı basın toplantısında ABD başkanlığına aday olduğunu açıkladı ve Amerika’nın yeni başkanı olması halinde ülkeyi yeniden mükemmel bir yer yapacağı sözünü verdi.

 

- Hristiyan Demokrat Parti’nin yeni grup lideri Andreas Carlson oldu.

 

- Stockholm Belediye Meclisi’nin aldığı kararla, Stockholm Yerel Trafik’in (SL) aylık biletlerine zam yapılmayacak.

İsveç Postası

Günün Diğer Haberleri