ABD Başkanı Barack Obama’nın iki günlük Stockholm ziyareti yarın başlıyor

Yarın sabah saatlerinde Stockholm Arlanda havalimanına inecek olan Obama’yı hükümet adına Dışişleri Bakanı Carl Bildt'in yanısıra koalisyon ortaklarından parti başkanları Hıristiyan Demokrat Göran Hägglund (KD), Merkez Partisi Annie Lööf (C), Liberal Halk Partisi Jan Björklund (FP) karşılamada hazır bulunacaklar.

DÜNYA - 2013-09-03 19:00:20

ABD Başkanı Barack Obama İsveç’i başkanken ilk ziyaret edecek kişi olarak büyük önem taşıyor. Yarınki ziyaretleri çerçevesinde ilk olarak Başbakan Fredrik Reinfeldt ile biraraya gelecek. Bu görüşmenin ardından Dıişileri Basın Bürosunda gazetecilerle buluşarak, açıklamalarda bulunacak. Büyük bir basın ordusunun izlediği ziyaret renkli görüntülere sahnelere olacak. Gazetecilerle görüşmesinin ardından II. Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yaptığı yardımlarla gündemde olan ve savaş sonrası götürüldüğü Sovyet Rusya’da öldüğü bildirilen İsveçli işadamı ve diplomat Raoul Wallenberg anısına Büyük Sinagog’da düzenlenecek törene katılacak.


Obama daha sonra Stockholm Kraliyet Yüksek Teknoloji Üniversitesi’ne geçerek Kuzey ülkeleri devlet ve başbakanlarının da hazır bulunucağı ” Yenilenebilir Enerji ve Çevre ” konulu bir toplantıya katılacak. Akşam yemeğinde Kuzey ülkeleri devlet ve başbakanları da birarada olacak.


Ziyaretinin ikinci günü İsveç Kralı XVI Carl Gustav ve eşi Silvia ile  sabah kahvaltısında buluşacaklar ve öğle saatlerinde Stockholm’dan ayrılacak olan Obama ve heyeti Rusya'da yapılacak G-20 zirvesine katılmak üzere St: Petersburg kentine gidecekler.


Obama’nın ziyareti nedeniyle çok sıkı gövenlik önlemleri alındı. Şehir merkezinde kimi yollar trafiğe katatılırken, metro ve tramvaylar durdurulacak. Stockholm üzerinde Jas uçakları uçak ve şehirde gezici radar istasyonları sürekli hareket halinde olacaklar.


Bu arada Barack Obama’yı protesto etmek için çok sayıda sivil toplum kuruluşu izin için başvuruda bulundu ama henüz izin verilmediği bildiriliyor. Buna rağmen korsan gösterilerin her yerde ortaya çıkabileceği hesaplarınıa göre polis güvenlik önlemlerini yüksek düzeyde tutuyor.


Hükümetten yapılan açıklamaya göre görüşmelerin odak noktasını dünya ekonomisi, siyasi olaylar ve ikili sorunların oluşturacağını doğrultusunda.


İsveç Postası

Günün Diğer Haberleri