ABD DESTEKLİ DARBE GİRİŞİ VENEZÜELA’DA BAŞARISIZ OLDU

Venezüela’da bir takım askeri birliklerin Başkan Nicolas Maduro’ya karşı başlattıkları ve Maduro karşıtlarının da destek verdiği askeri darbe girişimi püskürtüldü. Maduro, “Bu darbe girişimi cezasız kalmayacak, ülkenin cumhuriyet başsavcısıyla konuştum. Bu iş için özel 3 ulusal savcı atadım ve onlar şu an bu olaya karışan herkesi sorguluyor ve soruşturmayı yürütüyorlar." dedi.

DÜNYA - 2019-05-01 12:12:51

İSVEÇ POSTASI

Venezüela’da Maduro’ya karşı protestolar 23 Ocak’ta 23 Ocak'ta kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayımladığı 3 dakikalık bir videoyla, halka ve askerlere sokağa çıkma çağrısı yapmıştı. Guiaido’yu başta ABD olmak üzere kimi Avrupa ülkeleri başkan olarak tanıdıklarını duyurmuşlardı. Guiado böylece ABD tarafından atanmış bir devlet Başkanı olacaktı.

Bir açıklama yapan ve dün, La Carlota Hava Üssü'nde çıkan çatışmalara değinen Maduro, "Basında, La Carlota Askeri Hava Üssü'nün alındığına dair haberler çıktı ancak La Carlota Hava Üssü kesinlikle alınamadı. Tıpkı diğer askeri üsler gibi, La Carlota da alarm durumundaydı." diye konuştu.

Nicolas Maduro’yu ordunun büyük çoğunluğuna yakını ve üst düzey komutanlar destekliyor. Maduro, başarısız darbe girişiminden sonra yaptığı açıklamalarda “Bu darbe girişimi cezasız kalmayacak, ülkenin cumhuriyet başsavcısıyla konuştum. Bu iş için özel 3 ulusal savcı atadım ve onlar şu an bu olaya karışan herkesi sorguluyor ve soruşturmayı yürütüyorlar." İfadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump, sosyal medya hesabından, “Venezuela´daki gelişmeleri çok yakından takip ediyorum. Amerika Birleşik Devletleri, Venezuela halkı ve özgürlüklerinin yanında!” mesajını yayınladı.

Ayrıca Trump, hem Rusya’yı hem de Küba’yı Maduro’ya yardım etmekle suçlayarak sosyal medya üzerinde Küba’ya ambargo koymakla tehdit etti. Trump, Twitter hesabından “Eğer Küba askerleri ve milisleri, Venezuela anayasasını mahvetme ve ölümlere sebep olma amacı güden tüm askeri ve diğer operasyonlarını derhal sonlandırmazsa, en üst düzeyde yaptırımlarla birlikte tam ve kapsamlı bir ambargo Küba adasına uygulanacaktır. Umarım tüm Kübalı askerler derhal ve barışçıl bir şekilde adalarına dönerler” mesajını paylaştı.

ABD, Venezüela’daki  petrol ve doğal kaynaklara şirketler kanalıyla göz dikmiş durumda bulunuyor. Venezüela Hugo Chavez döneminde ve sonrasında Maduro ABD şirketlerini ülkeden kovmuşlardı. Trump’ın sorunu Venezüela halkı değil, ülkenin zengin petrol ve maden yataklarıdır. Venezüela’ya karşı uyguladığı sert ambargoyla ülkenin ekonomisini çökerterek boyun eğdirmek istiyor. Kendisine de kukla olarak Meclis Başkanı Juan Guaido’yu seçmiş görünüyor.

Günün Diğer Haberleri