İSVEÇ POSTASI
Avrupa Birliği'nde (AB) korona virüs salgını etkisini arttırmaya devam ederken, merkezi Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen BNT162b2 isimli Covid-19 aşısının 16 yaşından büyük kişilerde kullanılmasına onay verdi. Pfizer-BioNTech, geliştirdikleri aşının onaylanması için 6 Ekim'de EMA'ya müracaat etmişti.
EMA yöneticisi Emer Cooke düzenlediği basın toplantısında, “Avrupa İlaç Ajansı'nın bilimsel görüşü, Avrupa Birliği’nde Covid-19'a karşı aşının ilgili koruma önlemleri, kontroller ve yükümlülüklerle ilk pazarlama yetkilendirmesinin yolunu açıyor. Bu, dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları, endüstri, düzenleyiciler, sağlık uzmanları ve hastalar arasında benzersiz bilgi seferberliğinin ve paylaşımının sonucudur” ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, “AB'de aşılamanın 27, 28 ve 29 Aralık'ta başlayacaktır. İlk dozlar önümüzdeki günlerde Pfizer'in Belçika'daki deposundan gönderilecek. Bunu hep birlikte yaşayacağımızı söylemiştik. Böylece 27, 28 ve 29 Aralık tarihlerinde AB aşılama günlerinde aşılar aynı anda başlayabilir. Bu zor yılı bitirmenin ve sonunda covid-19'dan dönmeye başlamanın çok iyi bir yolu” diyor.