ETNA ÜÇ AYRI BACADAN LAV PÜSKÜTÜYOR

İtalya’da bulunan Etna yanardağı hareketliliğini 10 Ağustostan bu yana sürdürürken şiddetli bir şekilde harekete geçti. Etna üç ayrı bacadan lav püskürterek gökyüzünü alevler ve dumanla kapladı. Uzmanlar daha büyük bir patlamanın gelebileceği konusunda uyarılar yaptı, yetkililer kırmızı alarm durumunda.

DÜNYA - 2025-08-28 10:26:12

İSVEÇ POSTASI

İtalya’nın Katanya kentinde bulunan Etna Yanardağı, 10 Ağustos’ta başlayan volkanik hareketliliğini sürdürüyor. Üç bacadan çıkan yoğun lav akışıyla birlikte en uzun lav akıntısının 2 kilometreye ulaştığı bildirildi. Uzmanlar, daha güçlü patlama ihtimaline karşı uyarılarda bulunuyor.

Etna, 2 bin 980 ile 3 bin 200 metre rakım arasındaki üç ayrı bacadan lav püskürmeye devam ediyor. Bocca Nuova ile Güneydoğu krateri arasındaki yamaçlarda birden fazla lav akıntısı gözlenirken, bunlardan en uzunu 2 kilometreyi buldu.

Güneydoğu kraterinden zaman zaman Stromboli tipi patlamalar ve kül çıkışları da kaydedildi. Bu durum, bölgedeki volkanik faaliyetin aniden şiddetlenebileceğine işaret ediyor. İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV), Etna’daki faaliyetlerin daha güçlü patlama senaryolarına dönüşme ihtimaline dikkat çekti. Yetkililer, bölge halkını ve ziyaretçileri olası risklere karşı tedbirli olmaya çağırdı.

Günün Diğer Haberleri