MEHMET’E OY VERMEYİN, BİR ŞANS VERİN!

MEHMET’E OY VERMEYİN, BİR ŞANS VERİN!

Eylül başlarında Norveç’te yapılacak yerel seçimlerde Türk kökenli adaylarda çeşitli partilerden seçime giriyorlar. Bunlardan bir tanesi de 23 yaşındaki Mehmet Kaan İnan. Yazar Sercan Leylek’in yazısını sunuyoruz

DÜNYA - 2019-08-12 18:24:25 Bu içerik 1218 kez okundu.

SERCAN LEYLEK / İSVEÇ POSTASI

Kendisiyle yıllar önce sadece bir kez InterFM stüdyosunda karşılaştım ve Mehmet’i o zamandan beri uzaktan izliyorum. Tanıdığım kadarıyla  siyasete genç yaşlardan beri merak duymuş, partisinin etkinliklerine katılan, bir şeyler öğrenme azminde bir delikanlı. Kendisinin bu yazıdan haberi dahi yok ve ben bu kelimeleri sizlere bir görev olarak yazıyorum. Çünkü benim gözümde Mehmet Kaan İnan, Høyre Partisi tarafından 17. sıradan aday gösterilmesiyle beraber Oslo’da yaşayan binlerce Türk vatandaş için yeni bir umut olarak yeniden doğdu.

Son verilere göre Norveç’te yaklaşık 23,000 Türk yaşıyor ve bu nüfusun büyük bir bölümü Oslo, Drammen ve Moss gibi birbirine yakın şehirlerde kümelenmiş. Gel gelelim, geçtiğimiz seçimler sonucunda hiçbir Türk aday Oslo Eyalet Meclisi’nde yer edinemedi. Bu durumu nazikçe ifade edebilmenin hiçbir yolu yok. Bu gerçek, bizler için bir utançtır. Onlarca derneğin, federasyonun ve de oy verenin olduğu bir bölgede nasıl olur da tek bir meclis üyesi dahi çıkaramayız? Bunu hiç kimse talihsizlikle açıklayamaz. Bu olsa olsa boş vermişliktir ve siyaset boşluk kabul etmez.

Diğer yandan, bu durumu düzeltebilmek için 40 günden az bir zamanımız var ve benim gördüğüm kadarıyla Mehmet bu zorlu yolda yeterince yardım alamadan yürümeye devam ediyor. Gelin bu durumu değiştirelim! Kendisine ait Facebook sayfasında şu an itibariyle takipçi sayısı 888 kişi. El verin ve bu sayıyı bir hafta içerisinde 2000’e çıkaralım. Lütfen sayfayı beğenmek için tıklayın: https://www.facebook.com/mehmetinankaan/

Bu sayfadan, Mehmet Kaan İnan’ın bu zamana dek yaptığı işlere bir göz atın. Kendisine soru sorun, yorumda bulunun, gerekirse tartışın. Ama bir şey yapın.

Bazı kişilerin “Ama ben Høyre’ye oy vermek istemiyorum” dediğini duyar gibiyim. İyi de kardeşim, Mehmet ne yapsın? Herkesin gönlü olacak diye aynı anda 5 partiden birden mi seçime girsin? Elbette eldeki seçenekleri göze alarak kendi görüşüne uygun tek bir parti seçmek zorundaydı ve tercihini Høyre’den kullandı. Ayrıca, bildiğim kadarıyla adayın partisine oy vermeden de adayın ismini yazarak o kişiye oy verebilirsiniz. Bu işin ayrıntılarını bilmiyorum ama eminim ki Mehmet ilerleyen günlerde bizi aydınlatacaktır.

Kısacası ben Mehmet Kaan İnan’a şans vermememiz için bir neden göremiyorum. Kendisi 9 Eylül yerel seçimlerinde aday ve sorumluluk sahibi bir tavır içerisinde partisindeki gelişmeleri takip ediyor, söz hakkı için çabalıyor. Elbette hataları olmuştur ve olacaktır da. Zira hiç kimse hele ki siyaset gibi çetrefilli bir yolda hata yapmadan yol alamaz.

Peki, Mehmet bizim için ne yapabilir? Resmi sayfasındaki yazıya göre, siyaset arenasında uzmanlaşmak istediği alan eşit fırsat hakkı ve okulların güvenli olması üzerine. Kendisinin tercihlerini oldukça yerinde buluyorum, çünkü Norveç’teki gençler arasında meydana gelen suç olayları her geçen yıl artıyor. Okullarda farklı çetelerin güçlendiğini, gençlerin polise saldırdıklarını, araç kundakladıklarını, uyuşturucu ve tecavüz gibi olaylara karıştıklarını haberlerden öğreniyoruz. Bu tür elim hadiselere kuşkusuz Türkiye asıllı çocuklar da karışıyor ve Mehmet Kaan İnan gibi hem Türk kültürünü iyi tanıyan hem de Norveç’e entegre olmuş bir gencin herkese yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Norveç’teki okulların daha güvenli hale gelmesi için bizden birilerinin de görüş bildirmesi gerekiyor. Lütfen oy vermeden önce iyi düşünün. Okula giden veya gidecek olan çocuklarımızın güvenliğini Mehmet’e emanet edebiliriz.

Eşit fırsat hakkına gelince, bence biz Norveç’teki Türkler olarak bu hakkımızı tepiyoruz. Høyre Partisi Mehmet’i aday göstererek “Alın size temsil hakkı” demiş durumda, ama biz kayıtsızlığımızla sanki bu iş olmasın diye uğraşıyoruz. Oslo Eyalet Meclisi’nde Pakistan, Irak, Somali kökenli insan var da ne diye Türkiye kökenli bir politikacı yok? Bunun sebebi Norveçlilerin bizleri dışlaması mı, yoksa bizlerin kendi içimizden çıkan kişilere yeterince sahip çıkmaması mı? Lütfen bu soruyu kendinize sorun.

Eşit fırsat hakkı konusundaki çalışmalar yukarıda dile getirdiğim görüşle üstünden geçilemez. Bu mesele sadece Norveç’e mahsus bir sorun değil, global bir mevzudur. Eşit fırsat hakkı sizin sadece Alevi, Sünni, Kürt, Alman veya Türk olmanız meselesi değildir. Adam kayırmacılığın karşısında durulmasıdır, kadın erkek eşitliğinin temin edilmesidir ve aklınıza eşitlikle ilgili gelen her şeydir.

Mehmet Kaan İnan’ı gönlünü koyduğu siyasi konular yüzünden bir kez daha tebrik ediyorum ve seçimlerde kendisine bol ŞANS diliyorum. Çünkü Mehmet’in oya değil, sizlerin vereceği bir şansa ihtiyacı var.

Sercan Leylek / OSLO

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER