İSVEÇ’TE UYUŞTURUCU PİYASASI TAHMİNLERDEN 10 KAT DAHA BÜYÜK

İSVEÇ’TE UYUŞTURUCU PİYASASI TAHMİNLERDEN 10 KAT DAHA BÜYÜK

İsveç'teki uyuşturucu pazarı, önceki hesaplamaların gösterdiğinden on kat daha büyük olabileği polisin bir şifreli internet üzerinden yazışmaların yapıldığı encroChat programını çözmesi ve yazılanları okumasıyla ortaya çıktı. Polisin çözüm sonrası yaptığı analizinden böyle bir sonuç ortaya çıkıyor.

İSVEÇ - 2021-05-10 17:18:24 Bu içerik 1127 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

Polisin yaptığı yeni bir araştırmaya göre İsveç'e uyuşturucu kaçakçılığı, önceden beklenenden çok daha fazla olabilir. Polis, İsveç yargısının sorunla başa çıkamayacak kadar küçük olduğuna inanıyor. Polis, Ulusal Operasyon Şubesi’den (NOA) gelen yeni bir raporda, yılda 100 ila 150 ton arasında uyuşturucu kaçakçılığı yapıldığını tahmin ediyor.

Fransız polisinin geçen baharda haberleşme (EncroChat) servisi kırmayı başardıktan sonra İsveç polisinin erişim elde ettiği şifreleme hizmeti EncroChat'in materyallerinin gözden geçirilmesinden sonra yapıldı. Polis, yayınladığı basın bülteninde, EncroChat'ın suçlular arasındaki konuşmalardan oluşan materyalin uyuşturucu kaçakçılığının "neredeyse endüstriyel ölçekte" yürütüldüğünü gösterdiğini yazdı.

Raporda polis, İsveç'e uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı konusunda 84 kilit kişi belirledi. Nispeten çoğu İspanya'da, çoğunluğu tamamen ya da kısmen İspanya'nın güneşli kıyılarında yaşıyor. Kullandıkları uyuşturucuların yarısından biraz fazlası esrar, dörtte birinden biraz azı marihuana ve her biri kokain ve amfetamindir.

Rapora göre, kaçakçılık çoğunlukla uyuşturucuların yasal kargoda saklandığı karayolu taşımacılığı yardımı ile gerçekleşiyor. Nihai hedef esas olarak Stockholm, Malmö ve Göteborg’dur, ancak aynı zamanda birkaç orta ölçekli şehirde bulunuyor.

84 ana aktörün, karayolu taşımacılığı ile yılda yaklaşık 850 büyük ölçekli kaçakçılık girişiminde bulunduğu tahmin edilmektedir. Kaçakçılık girişimi başına miktardaki farklılıklar büyüktür, ancak yaklaşık 40 aktörün yılda bir tonu aşan uyuşturucu sevkiyatlarını kaçırdığı tahmin edilmektedir. Bazılarının yılda sekiz tona kadar kaçakçılık yaptığı tahmin ediliyor.

Rapora göre EncroChatan kullanıcıları arasında Öresund Köprüsü İsveç'e en yaygın kaçakçılık rotası olarak kabul ediliyor, ancak diğer sınır geçişleri de tartışılıyor.

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER