21 ŞUBAT DÜNYA ANADİLİ GÜNÜ KUTLANIYOR

21 ŞUBAT DÜNYA ANADİLİ GÜNÜ KUTLANIYOR

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO Genel Kurulu, 1999 yılınında 21 Şubat’ı dünyadaki tüm yaşayan dillerin korunması, önemsenmesi ve geliştirilmesi amacıyla “Dünya Anadili Günü” olarak kabul etti. Anadili günü ilk kez 2000 yılında kutlandı.

EĞİTİM - 2014-02-21 02:27:02 Bu içerik 3171 kez okundu.

Bugün dünyada yaşayan diller değişen dünya koşulları ve gelişen teknolojiler karşısında türlü sıkıntılarla karşılaşmaktadır. Az insan tarafından konuşulan diller yavaş yavaş ölmekte, yerini egemen dillere bırakmaktadırlar. Sömürgeciliğin yaygınlaşmaya başladığı 16. yüzyıldan bu yana iki üç bin dil dünya dil haritasından silindi. Bu amaçla UNESCO, Dünya Anadili Günü adı altında dünya insanlığında anadili bilincini yaratmak için böyle bir gün başlatmıştı. Bu günün amacı, ailelere, devlet adamlarına, siyasilere, eğitimcilere, kısaca herkese anadilin önemini  ve değerini anlatmaktır. Bu nedenle anadiline sahip çıkılmasını, doğru öğretilmesini, doğru öğrenilmesini, doğru kullanılmasını ve korunmasını sağlamaktır. Bu konuda insanlara sorumluluklarını anımsatmak ve aynı zamanda çocuklarda, gençlerde anadili sevgisini ve bilincini geliştirmek olarak özetlenebilir.


Anadili herşeyden önce ailenin sorumluluğuna girer. Anayurdundan başka bir ülkede yaşayan aileler çocuklarına ilk elde kendi anadilini öğretmekle sorumludurlar. Anadilinin geliştirilmesi bir çocuğun öğrenim yılları nedeniyle eğitim sisteminin sorumluluğuna geçer. Anadili öğrenimi bir yaşamboyu sürer. Kendi anadilini yeterince kavrayamayan ve iyi bir biçimde öğrenip geliştiremeyen bir çocuk yaşamboyu engelli konumuna düşer.


İsveç’te eğitimin devletten belediyelerin sorumluluğuna verilmesi bu ülkede yaşayan göçmen çocuklarının okullarda verilen anadili ders saatlerinin azaltılmasına ve karma grupların düzenlenmesine yol açtı. Bu da göçmen çocuklarının kendi anadilini geliştirme olanaklarını yarı yarıya azaltı. İsveç çok farklı dillerde anadili ders saatleri düzenliyor ama, yetersizlikler yüzünden başarılı olduğu pek söylenemez.

 

Bu günnün kutlanması dolaysıyla anadilinin önemini  soruyoruz. Anadili Arapça olan Nuha Alhaddad;”Benim için anadili herşeydir. Sevgidir, duygudur, aşktır. Ailemle ve aynı dili konuşan insanlarla anadilimi konuşmak bir ayrıcalıktır. Dil sadece konuşma demek değildir. Dil tarihin derinliklerinden bugüne kadar gelen kültürü gelecek kuşaklara aktarmaktır. Yabancı bir ülkede örf-adet ve geleneklerinin yaşatılması demektir. Anadili bir zenginliktir ve benim herşeyim demektir” görüşlerine yer veriyor.

 

Bu günün hazırlanmasında büyük emeği geçen Arapça Anadili öğretmeni Raja Qamhawi;”Dil bir insanın kimliğidir ve onun kişisel gelişmesinde çok önemli bir role sahiptir.  Anadilinin anlamı çok geniştir ve insanı sarıp sarmalar. Anadilini üç beş sözcükle anlatmak olanaklı değildir. Onu yaşamak gerekir…” diyor.

 

Botkyrka anadili öğretmenleri 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nü Tumba Sahnesi’nde düzenledikleri bir programla kutlamadılar. Göçmenler, 80 bin nüfuslu Botkyrka’da nüfusun yarısını oluşturuyorlar. Okullarda 66 değişik dilde anadili ders saatleri düzenleniyor.


 Üç buçuk saat süren kutlamada öğrenciler şarkılar söylediler, şiirler okudular ve geleneksel halk dansları gösterileri sundular. Ayrıca kutlamada Slagsta Gille İsveç Halk Dansları Derneği de bir gösteri sundu.


İsveç Postası


sunucu Nuha Alhaddad


İzleyiciler


Gitar resitali/Arap ülkeleri


Slagsta Gille İsveç Halk Dansları Derneği


Tayland halk dansı yapan çocuklar


 

Punjabi


Arap ülkeleri




Flüt - Almanya


Keman - Almanya


Şarkı - Yunanistan


Şarkı - Moğolistan


Defile - Moğolistan


Dans - Fransızca konuşan ülkeler


Şarkı - Tamil


Tamil


Şarkı - İngilizce konuşan ülkeler


Dans - İngilizce konuşan ülkeler



Tamil



Doğu Asuri /Irak halk dansları


Polonya çocuk grubu

Çin


Madarin/Çin


Farstu/Afganistan


Akordiyon/Polonya
 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER