İSVEÇ NATO’NUN 32. YENİ ÜYESİ OLDU

İSVEÇ NATO’NUN 32. YENİ ÜYESİ OLDU

Macaristan parlamentosu’nda yapılan oylamada İsveç'in NATO üyeliğine evet oyu çıktı. Oyalama, 188 “evet”, 6 “hayır” oyu kullanıldı. Viktor Orban gerekli evrakları imzalayarak ABD Dışişleri Bakanlığı’na gönderdi ve Devlet Başkanına gönderdi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, X hesabından "Tarihi bir gün" diye yazdı.

DÜNYA - 2024-02-27 12:09:28 Bu içerik 313 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

İsveç’in 2022 yaz öncesi NATO’ya üye olmak için başvurusu uzun bir süreçten sonra kabul edildi. İsveç’in üyeliği önünde engelleri Türkiye ve Macaristan ortaya koydu. Türkiye parlamentosu sonbaharda üyeliğne onay verdi. Şimdi de Macaristan tüm kapıları açtı.

Macaristan parlamentosu’nda İsveç'e NATO üyeliği için evet oyu verdi. 188 evet ve 6 aleyhte oy kullanıldı. Ülke, İsveç'i onaylayan son üye oldu ve bu duyurunun yapılması bekleniyor. Birçok basında çıkan haberlere göre, parlamentonun açılışından kısa bir süre sonra Başbakan Viktor Orbán bir konuşma yaparak İsveç'in oylanacağını duyurdu. Parlamentonun saat 13'te açılmasından kısa bir süre sonra, “bugün İsveç'in NATO üyeliğini onaylayacağız” dedi.

Başbakan Ulf Kristersson, X hesabında konuyla ilgili bir yorum yaptı. Yorumda, “Tarihi bir gün. Artık tüm NATO ülkelerinin parlamentoları İsveç'in NATO üyeliğine oy verdi. NATO'nun güvenliği konusunda üzerimize düşen sorumluluğu üstlenmeye hazırız" diye yazıdı.

Başbakan, onay münasebetiyle akşam Rosenbad'da bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıyı şu sözlerle açtı: "Bugün İsveç ve İsveç güvenliği için güzel bir gün. Artık tam üye olmamıza birkaç dakika kaldı, ancak bugün bu yolculukta çok büyük, neredeyse son bir adım atıldı” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg duyuruyu memnuniyetle karşıladı. X hesabından, "Macar parlamentosunun İsveç'in NATO üyeliğini onaylama yönündeki kararını memnuniyetle karşılıyorum. Artık tüm müttefiklerin onayına göre İsveç, 32. NATO müttefiki olacak. İsveç'in üyeliği hepimizi daha güçlü ve daha güvenli hale getirecek" diye yazdı.

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER