19 Mayıs demek, Mustafa Kemal’in bir güneş gibi Samsun’dan Türk Ulusu üzerine görkemli doğduğu günün adı demektir...
19 Mayıs demek, emperyalizme karşı Ulusal Kurtuluş Hareketi’nin şahlanarak tarih sahnesine Mustafa Kemal’in önderliğinde çıktığı tarih adı demektir...
19 Mayıs demek, “Elif’in Kağnısı”yla yedi düvele öküz yerine kendisini koşarak Kurtuluş ve Bağımsızlık Savaşı’yla verdiği tarihi dersin yıldönümü demektir...
19 Mayıs demek, köleliği yok olmak pahasına kabul etmeyen Türk Milleti’nin topyekün ayağa kalktığı kutsal günün adı demektir...
19 Mayıs demek, “Ben hayaller üzerine bina inşaa etmem” diyen o yüce insanın kararlılığının Türk topraklarında vücut bulduğu günün adı demektir...
Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dursun Atılgan 19 Mayıs’ın anlamını şöyle tanımlıyor:
“- İnsanın kendi gücüne inanması ve insan güçleri arasında dayanışmanın yaratılmasıdır; yani halk kaynağına inilmesidir. Bu açıdan bakarsak, Ulusal Bağımsızlık Savaşımız ve onu izleyen yıllarda halk için halkla birlikteliğin tohumları 19 Mayıs 1919‘da atılmıştır.
- İşte bunun içindir ki, 19 Mayıs yalnızca bir savaşın kronolojisinde ilk halka değildir. Bu savaşın getirdiği ulusal dayanışma, ulusal onur, ulusal egemenlik, tam bağımsızlık gibi, temel kavramların da doğuş ve çıkış noktasıdır.
- 19 Mayıs‘ı, yenilgiyle çıkılan bir savaştan sonra, kurtuluş yolunun aranması diye adlandırma da eksiktir. Çünkü, kurtuluşa giden yol, özgürlük gibi, bağımsızlık gibi, insan onuru gibi temel değerlerin toprağından geçer.
- 19 Mayıs, bir bakıma bu temel değerlerin ekildiği topraktır. Ya da, bunları kendi ulusal eylemimiz içinde doğuran bir atılımdır. 19 Mayıs şafağının yaratıcısı Mutafa Kemal de, Büyük Nutkunda 19 Mayıs‘ı ele alırken, o‘na çok değişik boyutlar yükler ve Cumhuriyetimiz‘in getirdiği değerler dizgesiyle özdeşleştirir. İşte asıl önemli nokta da, kanımızca, buradadır.
Bize göre, her 19 Mayıs, Mustafa Kemal Atatürk‘e bir hesap verme günüdür.
- O‘na, 19 Mayıs‘ta Samsun‘da yaktığın „Ya bağımsızlık ya ölüm ateşi“ bugün de kafalarımızda ve yüreklerimizde yanıyor, diyebiliyor muyuz..?
- O’na, 19 Mayıs‘la başlattığın, insanımızı kulluktan kurtarıp kendi aklını kullanan özgür yurttaşlar katına çıkarma eylemin, bugün de sürüyor, diyebiliyor muyuz..?
- O’na, 19 Mayıs‘la bizlere gösterdiğin gerçek yol, yani „en gerçek yol gösterici bilimdir“ düşüncesi,bugün de yaşarlığını koruyor, diyebiliyor muyuz..?
- O’na, 19 Mayıs’ta başlattığın kutsal eyleminle, bize armağan ettiğin „Tam bağımsız Türkiye ülküsü“ bugün de canlılığını sürdürüyor, diyebiliyor muyuz..?
Eğer bugün bunları rahatça söyleyebiliyorsak, 19 Mayıs şafağının anlamını bütün yönleriyle kavramış oluruz. Kavramaktan da öte, onun tasarımcısı ve uygulayıcısı Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün izinde olduğumuzu kanıtlamış oluruz... ”
Bugün Ulusumuza Kutlu Olsun...