İsveçli Rus ajanı Stig Bergling öldü

İsveç'in Rus ajanı olarak en tanınmış simalarından olan Stıg Bergling tedavi gördüğü hastanede 77 yaşında yaşama gözlerini yumdu.

İsveçli Rus ajanı Stig Bergling öldü
İsveçli Rus ajanı Stig Bergling öldü
Bu içerik 1730 kez okundu.

İsveç için gelip geçmiş en tehlikeli Rus ajanlarından olan Stig Bergling 1977 yılında İsrael'de Mossad tarafından yakalanmış ve 1979 yılında uzun süren mahkemeler sonucunda yaşamboyu hapse çarptırılmıştı. 1997 yılında yaşlılığından dolayı bağışlanan Stig Bergling hatıralarını yazmakla meşgul oldu. Yakalandığı parkinson hastalığı nedeniyle uzun süredir tedavi görüyordu.


Stig Bergling mahkemede Rusya hesabına ajanlık yaptığını kabul etmiş ve bunu ekonomik nedenlere bağlamıştı. Hapishanedeki beş yıl içerisinde iyi halleri dikkate alınarak izinli olarak dışarı çıkma hakkı tanınmıştı. İzinli çıktığı bir seferinde karısıyla birlikte Rusya kaçmış ve 1994 yılında sağlık nedenleriyle geri dönmüştü. Bu kaçışı o zaman Sosyaldemokrat Adalet Bakanı olan Sten Wickbom'un istifasına yol açmıştı.


Stıg Bergling ilginç kişiliği de sahip olan birisidir. 1997 yılında soyadını Sydholt olarak değiştirmiş ve toplum gözünden uzak durmaya çalışmıştı.


Stig Bergling yargılandığı yıllarda İsveç kamuoyunda çok yönlü tartışmaların yapılmasına ve İsveç ülke güvenliğinin sorgulanmasına da neden olmuştu. İsveç o günden itibaren ajan avına çıkmış ve yasalarında sert önlemler almaya başlamıştı. Bugün İsveç'in sürekli sorgulanan hem ülke içinde hem de ülke dışında dinleme çalışmaları var.


İsveç Postası

stig berling stig sydholt rus isveç ajan rus ajanı
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ