LO işgücü göçünün sınırlandırılmasını istiyor

İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO) 2008 yılında bir ölçüde serbest bırakılan işgüçü göçünün yeniden bazı branşlarda sınırlandırılmasını istiyor. Bu isteğe sendikaların büyük bir çoğunluğu destek veriyor.

LO işgücü göçünün sınırlandırılmasını istiyor
LO işgücü göçünün sınırlandırılmasını istiyor
Bu içerik 1676 kez okundu.

İsveç hükümeti 2008 yılında işverenlere kolaylık sağlamak amacıyla belli kurallar çerçevesinde sıkıntı çekilen iş alanlarında gerekli personel ihtiyacı duyulması halinde İsveç’e Avrupa dışından işçi getirme hakkı tanımıştı. Aradan geçen zaman içerisinde işverenlerin bu yasayı farklı amaçlar için kullandıklarını ortaya koydu. Dört yıllık zaman içerisinde 2/3 oranında gelen işçilerin İsveç’te sıkıntı duyulmayan Lokanta, büfe, pizza butik, temizlikçi ve aşçı vb. gibi alanlarda gerçekleştiği gözlemlendi. Bu alanda başka bir sorunun da geçici işyeri sahiplerinden kaynaklandığını ve bu kişilerin gereksiz yere ihtiyaç duymadıkları halde işçi getirdiklerini ortaya koyuyor.


İşverenlerin hem  ucuz işçi hem de çıkar amaçlı oturma izni sağlamak yoluyla sistemi kötüye kullandıklarını gösteren araştırmalar kurumlar tarafından yaptırılmış ve basında defalarca yer almıştı. İsveç’te bilgisayar uzmanlığın bazı alanlarında acil ihtiyaç duyulan bir işgücü açığı vardı. Bu uzmanlık alanda gelenlerin % 90’ını Hindistan kökenlilerin oluşturduğunu ama, farklı bilgisayar  alanlarında geldikleri tesbit edildi.


LO yönetimi İsveç’te yerleşik olarak oturan göçmenlerin topluma uyum sağlamalarında bir işe sahip olmalarının çok büyük önem taşıdığını ve aksine durumun uyumda sorunlar yarattığı kanısındalar. Yapılan araştırmaların bunu doğruladığını söylüyorlar.


Basına bir açıklama yapan LO denetçisi Thord Ingesson, “Biz izin bürosunun çalışma izni vermesine karşı değiliz. Bir işyeri sahibinin arzu ettiği işçiye getirmesine olur vermeden önce İş ve İşçi Bulma Kuruma danışması gerekir ki, ondan sonra gerekli izni versin. İşyerinin doğru işçiyi bulmasına yardımcı olsun” görüşünü savundu. Lo ayrıca çalışma izinlerinin hukuksal bir bağlayıcılığı olması gerektiğini ve kural hataları ya da kötüye kullanmalarda gerekli işlemlerin yapılmasından yana tavır koyuyor. Kuralların gerçekten yerine getirilmesi durumunda da sürekli çalışma ve oturma izinlerine dönüştürülmesini istiyor.


İsveç 1967 yılında işgücü göçü konusunda sınırlamalar getirmiş ve bu yönde düzenlemeler yapmıştı. Kırk yıldan sonra tekrar gündeme giren işgücü değişikliklerin fazla bir yarar sağlamadığı aksine işsizliği daha da artırdığı bilinen gerçekler olarak ortada duruyor.


Hükümet ve Çevre Partisi/Yeşiller yeni bir işyeri ihtiyacı değerlendirilmesine gerek olmadığını savunurken, sosyaldemokratlar adına konuşan işpiyasası sözcüsü Ylva Johansson iktidar olmaları durumunda bu konuyu tekrar değerlendireceklerini dile getiriyor.


Hukukçu Nadja Hatem oturma ve çalışma izinlerinin düzenlenmesinde çok büyük sorunlarla karşı karşıya olduklarını dile getirerek; ”Bir çok insan kaçak durumda yaşıyor. Ellerinde hiçbir belgeleri yok. Buraya para karşılığında gelmişler yani kandırılmışlar. Bu grupların arasında Mısır ve Irak’tan gelenler çoğunluğu oluşturuyorlar” diyor.


İsveç Postası

LO İsveç İşgücü Göçü İşgücü Göçü Oturma ve Çalışma İzni
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
BUGÜN 5 ARALIK TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ TANINMASININ 90. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
BUGÜN 5 ARALIK TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ TANINMASININ 90. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
ULU ÖNDER GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü VEFATININ 86. YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ
ULU ÖNDER GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü VEFATININ 86. YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ