Fazıl Say, ‘Tehlike büyük ve farkındayız’

Fransa’da ”Laiklik ve Cumhuriyet Komitesi” tarafından bir yabancı ve bir de Fransız yurttaşa verilen ’Laiklik ve Cumhuriyet Ödülü’nün bu yılki sahibi Fazıl Say oldu. Say ödül konuşmasında “Torunlarımıza bırakmak istediğimiz iyi ve barış içinde bir dünya olması için çok şey yapmalıyız, tehlike büyüktür ve tehlikenin farkındayız” dedi.

Fazıl Say, ‘Tehlike büyük ve farkındayız’
Fazıl Say, ‘Tehlike büyük ve farkındayız’
Bu içerik 1521 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI


Fransa’nın önemli ödüllerinden sayılan ” Laiklik ve Cumhuriyet Komitesi”nin verdiği ’Laiklik ve Cumhuriyet Ödülü’nün sahibi olan ünlü besteci ve piyanistimiz Fazıl Say törende bir konuşma yaptı. Say ödül konuşmasında;

“ Sevgili dostlarım, Bana bu ödülü layık görmenizden onur duyduğumu söyleyerek sözüme başlamak isterim.

'Laiklik’, benim memleketim Türkiye’de, cesur lider Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet ile özdeşleşmiş bir kavramdır. Bizler için laiklik bilimde, sanatta, sporda, her şeyde dünya yarışında var olmak isteyen Türkiye insanlarının, farklı inançlara ve farklı etnik kökenlere dağılmış halkına, eşit insan hakları veren, tüm inanışlara ve inançsızlara adil hak tanıyan, her tür felsefi düşünceyi özgür kılan bir üst adalet idi.

Hepiniz biliyorsunuz ki, bu durum son yıllarda vahim bir şekilde değişime sürüklenmektedir. Özellikle son birkaç yılda olup bitenler tam bir trajedidir. İnsanlardaki ‘özgürlük isteği’ hatırlarsınız tüm Türkiye’de haftalarca süren ‘Gezi Parkı’ demonstrasyonlarında tüm dünyaya ulaşmıştı. Şunu eklemeliyim, daha birkaç gün önce Gezi Parkı eylemlerine katılan 300’e yakın kişi hapis cezalarına çarptırılmıştır.

Bu konuda ben de Gezi Parkı olaylarında yaşananları orkestral müzik eserleri ile anlatmıştım.

‘Hukuk işlemiyor’

Ben, hatırlarsanız sosyal medyada Hayyam’ın bir rubaisini retweet ettiğim için 10 ay ceza almıştım. Burada yüzlerce, binlerce örnek verebiliriz ki, benim ülkemde hukuk artık hiçbir şekilde işlememektedir, ‘laiklik’ ise yok olmak üzeredir.

Son aylarda artan terör olayları ile yüzlerce suçsuz insan hayatını kaybetmiştir, kontrol tamamen yok olmuştur, suçluların siyasi bağlantıları karanlıkta kalmış, ülkede yaşayan tüm insanları büyük bir korku ve geleceğe yönelik endişe sarmıştır.

Türkiye tarihinin en zor dönemindedir. Usta rejisör Tarkovski’nin çok sevdiğim bir cümlesi vardır; ‘Dünya mükemmel olmadığı için sanat var’

Bütün bu terör olaylarının, bu siyasi çıkarların, bu mülteci trajedilerinin sadece bir din uğruna yapıldığına inanmak hepimiz için imkânsızdır.

21. yüzyılın başında bu kadar tepkili bir terör zihniyetinin bu kadar insanlık dışı bir noktaya varmış olması, hepimiz için bir dramdır.

Bu durumun oluşmasının suçluları hem Doğu’da ve hem Batı’daki güç dengeleridir.

Bu ‘mükemmel olmayan dünyada’ sanatımız ile gerçekte ne kadar yapıcı olabileceğimizi zaman gösterecek.

Ama bu dünyanın, çocuklarımıza torunlarımıza bırakmak istediğimiz iyi ve barış içinde bir dünya olması için artık hepimiz çok şey yapmalıyız, tehlike büyüktür ve tehlikenin farkındayız.

Saygılar sunarım” dedi.

fazıl say fransa besteci piyanist laiklik ödülü laiklik ve cumhuriyet komitesi paris tehlike farkında olmak
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ