Konferansın başında saygı duruşu ve Ulusal Marşımız okundu. Saygı duruşuna çağrı çok ilginçti. Saygı duruşunun kimin adına yapıldığı bile söylenmedi. Sadece “Saygı duruşu” sözleriyle geçiştirildi. Saygı duruşunda tarikatçıların ayağa kalkmadığı görüldü.
Konferansın 10 Kasım Ulu önder, eşsiz devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümüne denk getirilmesine salonda bulunan İsveç Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mustafa Sönmez sert tepki gösterdi. Bunun üzerine salonda bulunan Atatürkçü grençler ve insanlar yüksek sesle tepkilerini belirterek salonu terk ettiler.
İsveç Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mustafa Sönmez, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü’nün konuşmasından önce söz isteyerek, “Bugün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün 75. ölüm yıldönümü. Bugünde siz, TTK Başkanı olarak Atatürk’ü anlatmanız gerekirken, neden II. Abdülhamit? Sizi ve bu konferansı düzenleyenlerı şiddetle kınıyorum. Protesto ediyorum” dedi. Bunun üzerine salonda bulunan Atatürkçüler, Türkiye Gençlik Birliği İsveç üyeleri sözlü olarak “Neden Atatürk değil! Mustafa Kemal’in askerleriyiz” biçiminde hoşnutsuzluklarını dile getirdiler. Salonda kısa süreli bir kaos yaşandı. Daha sonra 30 kadar kişi protesto amacıyla salonu terk ettiler.
Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz İsveç Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mustafa Sönmez; “Bu tamamen bilinçli bir biçimde planlanmış provakasyondur. Atamızın ölüm yıldönümünde tarihe ‘Kızıl Sultan’ diye geçmiş bir padişahın ofset baskılı afişlerini bastırarak, konferans düzenlenmesini anlamak olanaksızdır. Bunlar neye hizmet ettiklerini bilemeyecek kadar kafaları ‘Yeni Osmanlıcılık’ safsatasıyla doldurulmuş ve adlarının başında Prof. titri olan sözde bilim adamlarıdır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün adını bile ağızlarına almaktan çekinenlerin, O’nun kurduğu, mirasından pay ayırdığı ve maaşlarını o paydan alan Türk Tarih Kurumu Başkanı olmaları çok acıdır. Yeni Osmanlıcılık kafasıyla bir yerelere ulaşabileceklerini sanıyorlarsa, kendilerini son derece kandırmaktadırlar. Atatürk’ü her yerde savunmaya, düşüncelerini yaymaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
İsveç Postası

İsveç Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mustafa Sönmez konferansın konusunu protesto ediyor

10 kasım'da II.Abdülhamit'i anlatamazsınız

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr. Metin Hülagü

dinleyiciler

