İSVEÇ’TE HÜKÜMETİN SUYU ISINIYOR

Muhalefet liderleri ‘refah devleti’ konusunda düşünce birliğine vardılar. Hükümet, refah devleti bağlamında belediye ve İl Genel Meclislerine yapacağı 5 milyar kronluk yardıma ek olarak 2,5 milyar daha eklemezse, hükümeti düşürme konusunda anlaştılar. Irkçı İsveç Demokratları bu görüşü benimsediğini ve destek vereceğini açıkladı.

İSVEÇ’TE HÜKÜMETİN SUYU ISINIYOR
İSVEÇ’TE HÜKÜMETİN SUYU ISINIYOR Admin
Bu içerik 1152 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI 

İsveç’te 2018 Eylül seçimlerinden sonra Ocak 2019’a kadar hükümet kurulamamıştı. Sosyal Demokratlar ile Çevre Partisi sağ kanatta yer alan Liberal Parti ve Merkez Partisiyle 73 maddeden oluşan bir deklerasyon yayınlıyarak Sol Parti’nin de gönülsüz onayıyla hükümet kurulmuştu.

Sol Parti geçen hafta sert bir çıkış yaparak belediyelerin ekonomik sıkıntıdan dolayı kemer sıkma politikaları uygulamaya koyduğunu, bu durumun “refah devleti” olarak bilinen İsveç’in imajını büyük ölçüde zedelediğini ileri sürerek “refah devleti” anlayışına dönülmesi gerektiğini aksi takdirde hükümeti düşüreceklerini belirtti.

Sol Parti bu bağlamda Ilımlı Muhafazaakr Parti ve Hıristiyan Demokratlarla görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerden hükümete ekstra 2,5 milyar kron daha destek sağlaması aksi takdirde hükümeti düşürülmesi için adımların atılması çıktı. Bu görüşe, görüşmeler dışında tutulan ırkçı İsveç Demokratları da destek vereceklerini açıkladılar.

Sol Parti Ekonomi Sözcüsü Ulla Andersson, “Refah devletinin paraya gereksinmesi vardır. Bu durumda öncelik bu yönde olmalıdır. Hükümet azınlıkta olduğunu unutmamalıdır” diyerek, son sözü bizler söyleriz demek istiyor.

Ilımlı Muhafazakar Parti Ekonomi Politikaları Sözcüsü Elisabeth Svantesson, “Refah devleti için 7,5 milyar kron destek de bulunmayı kabul ediyoruz. Tabii ki, hükümete baskı yaptığımız 5 milyar krondan yanayız, ancak 2,5 milyar kron da ‘Finans Komitesi’ne de ilave bir bütçe ekleyeceğiz. Ülkedeki okullarda ve yaşlılar bakımında yapılacak kesintileri önlemek için düşündüğümüz şey budur ” diyor.

Ancak hükümete ve onun iki ortağı Merkez Partisi (C) ve Liberaller (L), muhalafetin en duyarlı olduğu  şeyin ülkenin belediyeleri için vereceği para değil, ancak onlar, “Ocak Ayı Deklerasyonu”nda öngörülen reformları göz ardı etmek istiyor, görüşü egemen görünüyor.

Riberaller Ekonmik Sözcüsü Mats Persson “Refah devletinde daha fazla paraya gereksinim duyulduğu  için geniş bir destek olması iyidir. Bunu finanse etmek için okulda tasarruf yapmanın doğru olduğundan emin değilim. Ayrıca bombalama, silahlı saldırı ve araba yangınlarının meydana geldiği gün, yargı sistemine 750 milyon kronluk  yatırımımızı desteklemediğimizi de belirtmiştim. Bu, İsveç siyasetinde yeni bir konumdur. Maliye Bakanı Magdalena Andersson muhalefetin eylemlerini eleştiriyor, ancak aynı zamanda oldukça temkinli. TT'ye olanların büyük bir kargaşa yaratma riskleri olduğunu ve diğer şeylerin yanı sıra öğretmen yardımcılarının bahar dönemi ek bütçesinden finanse etme çabalarını azaltma kararına işaret ettiğini söyledi” görüşünü ileri sürüyor.

İsveç Hükümet muhalefet refah devleti Sol Parti Ilımlı Muhafazakar Parti Hıristiyan Demokratlar güvensizlik düşürme
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ