KORONA AŞISI BİZİ NE KADAR KORUYACAK?

Koronavirüsü salgının üzerinden bir yıl geçti. Virüs salgını tüm dünyada tehdit olmaya devam ediyor. Virüse karşı geliştirilen çeşitli aşılardan izin alanlardan BioNTech/pfizer aşısı geçen hafta İngiltere’de kullanılmaya başladı. Aşının koruyucu süresi hâlâ uzmanlarca tartışılıyor.

KORONA AŞISI BİZİ NE KADAR KORUYACAK?
KORONA AŞISI BİZİ NE KADAR KORUYACAK? Admin
Bu içerik 988 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

Aşı, aylar mı, yıllar mı yoksa bir ömür mü koruyucu özelliğie sahip olacak? Uzmanlar, korona aşısının ne kadar süre koruduğuna itiraz ediyor - ve bilimsel kanıtlar hâlâ küçük çaplı koruma gösteriyor. Linköping Üniversitesi'nde profesör Jorma Hinkula, ”Koronavirüsün grip gibi davrandığını öne süren pek çok kişi var” diyor.

COVID-19'a karşı aşılama artık dünya çapında İngiltere’de başladı ve diğer ülkelerden yeni yıldan sonra başlaması planlanıyor. Aşının, enfeksiyon geçmişine kıyasla daha iyi bağışıklık sağlaması muhtemeldir, görüşünde olanlar var.

Expressen gazetesine konuşan profesör Jorma Hinkula, ”Aşı, enfekte olmuş birçok kişiden çok daha güçlü görünüyor. İyi seviyelerde net ve farklı bir antikor yanıtı ve kısa vadede çok güçlü görünen gerçek bir T hücresi yanıtı olacaktır. Enfekte olanların çoğuyla karşılaştırın, inanılmaz bir karışım, çoğu hafif bir bağışıklık reaksiyonu alıyor” görüşünü ileri sürüyor.

Ancak, korumanın ne kadar süreceği sorusu hâlâ belirsizliğini koroyor. Bugüne kadar yapılan araştırmalar, covid-19'dan etkilenen kişilerin enfeksiyondan sonra sekiz aya kadar ölçülebilir antikorlara sahip olduğunu göstermektedir.

Çeşitli basın kuruluşlarına konuşan uzmanlardan Karolinska Institutet'te doktor ve immünolog olan Petter Brodin, ”Bu nedenle bir aşının daha da uzun süreli koruma sağlaması gerekir” yönünde bir savunma getiriyor.

Peter Brodin, ”Aşının doğal enfeksiyondan çok daha iyi koruma sağladığını öne sürmek için çok şey var. Ve bu nedenle aşıların yıl boyunca koruma sağlayabileceğini öne sürmek olanaklıdır. Çünkü, virüs bağışıklık sistemini engeller ancak bir aşı engellemez. Bu nedenle enfeksiyondan daha etkili olacağına inanıyoruz. Umudumuz birkaç yıl korunmaktır ama kesin olarak bilmiyoruz” görüşünü de ifade ediyor.

Ulusal aşı eşgüdüm müdürü Richard Bergström, ”Kızamığa karşı olduğu gibi yaşam boyunca gerçekten etkili olan sadece birkaç aşıya sahibiz. Seyahat aşısı gibi diğerlerini de yükseltmemiz gerekir. Bu nedenle, bunun etkisinin güçlendirilmesi daha olasıdır” diyor.

Profesör Jorma Hinkula, ”Örneğin yeni RNA teknolojisi yoluyla covid-19'a karşı geliştirilen aşı, önceki aşılardan farklı. Bu nedenle etkinin ne kadar süreceğini tahmin etmenin zor. Gripten edinilen deneyim, enfeksiyon geçmişinin gençler arasında çok uzun süreli bir bağışıklık sağlaması, yaşlıların ise aşı olmaktan genellikle daha iyi korunmalarıdır. Ancak şu anda geçerli olan covid-19'a karşı aşı adayları tamamen farklı bir teknolojiye dayanıyor” değerlendirmesini yapıyor.

Hinkula, ”Neredeyse sadece daha küçük çalışmalar, çünkü çok yeni. Devam edip etmediğini bilmeden önce yüz binlerce kişi üzerinde test edilmelidir. Teknolojiyi daha önce küçük hayvanlar, fareler, hamsterler ve tavşanlar üzerinde test ettikten sonra, bağışıklık ömür boyu sürdü. Ama onlar o kadar uzun yaşamıyorlar” diyor.

Profesöre yöneltilen yıllık aşı olmanız gerekecek mi, sorusuna ise, ”Bu koronavirüs çeşidi o kadar değişken görünmüyor. Bu harika bir işarettir ve bu durumda iki ya da üç defadan fazla aşılama ihtiyacına karşı çıkar. Sonra, virüsün bir hayvan sürüsüne girip giremeyeceği, burada mutasyona uğrama ve insanlara geri dönme şansı olup olmadığı sorusu var. Ancak, Danimarka'da vizonların enfekte olmasına rağmen, vizonlara bakanlar, virüsün daha kötü veya daha agresif varyantlarıyla enfekte olmadı. Koronavirüsün değişme eğiliminde grip gibi davrandığını ve neredeyse her yıl yeni aşıları zorunlu kıldığını öne sürmek için çok şey var” yorumunu yapıyor.

İsveç koronavirüs aşı korumak Covid-19 Linköping Üniversitesi Prof Joma Hinkula Karolinska Enstitüsü İmmübolog Petter Brodin Richard Bergström İlgiltere
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ