İSVEÇ POSTASI
İsveç Televizyonu SVT’nin haberlerine göre, İsveç'te ateşli silah şiddeti, geçen yıl 366 kurşunlama ve 47 kişinin ölümüyle bir kez daha yeni zirvelere ulaştı. Bu yıl şimdiye kadar 40'tan fazla insan öldürüldü. Yaklaşık yarısı Stockholm'un çeteler arası çatışmalarda gerçekleştirildi.
Polis, Stockholm'un suç çevrelerinde yapılan silah ele geçirme vakalarıyla ilgili ilk kez bir anket yaptı Bu, kapsamlı bir silah arzını gösteriyor. Sadece geçen yıl 269 silah ele geçirildi. Ele geçirilen her beş silahtan biri silahlı saldırılarda kullanılmış ve bazı vakalarda cinayetle bağlantılı olabilir. Ancak suç ortamındaki arzın beş kat daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
Yeni raporun arkasındaki Stockholm Polisi araştırmacısı ve analisti Joakim Sturup, ”Bizim değerlendirmemiz Stockholm'da yaklaşık 1.300 silah olduğu yönünde. Bu çok şaşırtıcı değil. İsveç'te bildiğimiz kadar çok sayıda silahlı saldırıda, bu silahların kullanılması gerekir” diyor.
Tamamlanmış ve devam etmekte olan birkaç araştırma, silahların mevcudiyeti hakkında daha iyi bir genel bakış sağlamaya yardımcı oldu. Vårby çete ağına karşı yürütülen soruşturmada, örneğin, çeşitli saklanma yerlerinde 30 silah, dokuz kilo patlayıcı hamur ve yedi el bombası bulundu.
Silahların yüzde 40'ı eski Yugoslavya, Çin ve Rusya gibi eski çatışma bölgelerinden ağırlıklı geliyor. Ayrıca Joakim Sturup, silahların yüzde 35'inin olarak diğer ülkelerden gelen başlangıç ve göz yaşartıcı gaz silahlarına dönüştürüldüğünü görüyoruz.
Raporda, "İsveç'in silahlı saldırılarda büyük bir artış kaydettiği ve Avrupa'daki diğer karşılaştırılabilir ülkelere dayanabileceği iyi bilindiği" ve "toplumun diğer ülkelerden silah tedarikine karşı harekete geçmesine büyük ihtiyaç olduğu" belirtiliyor. Polis, ”İsveç içinde de sıkı denetim gerekir” değerlendirmesini yapıyor.
Joakim Sturup, ”Diğer ülkelerdeki duruma bakarak, silah sayısı ne kadar düşükse, o kadar az silahlı saldırı yapıldığını görüyoruz” görüşünü paylaşıyor.