HAKİKAT, ŞEYH BEDREDDİN FİLMİ TUMBA SAHNESİNDE

Simavnalı Şeyh Bedreddin 14.yüzyılda yaşamış, bir tasavvuf ehlidir. Gizemcilik düzeni içerisinde toplumculuğu savunan büyük ve aydın bir düşünürdür. Düşüncelerini, felsefesini çevresine yayarak kısa sürede büyük bir üne kavuşur. Filmde Şeyh Bedreddin’in yaşamı ve felsefesi (dünya görüşü) anlatılmaktadır. Filmin Tumba Sahnesi’ndeki galasında sanatçı Suavi’de bulunacaktır. Filmi Botkyrka’daki Tumba Sahnesinde 9 Nisan saat 15.00’de izleyebilirsiniz.

HAKİKAT, ŞEYH BEDREDDİN FİLMİ TUMBA SAHNESİNDE
HAKİKAT, ŞEYH BEDREDDİN FİLMİ TUMBA SAHNESİNDE Admin
Bu içerik 944 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

Simavnalı Şeyh Bedreddin rolünde ünlü şarkıcı Suavi’yi görüyoruz. Suavi, Şeyh Bedreddin’in ağzından günümüze sesleniyor. Ünlü ozanımız (şairimiz) Nazım Hikmet, 1936 yılında yazdığı “Şeyh Bedreddin Destanı”nda, O’nu tüm yönleriyle şiirleştirmesini bilmiştir.

Şeyh Bedreddin, bir düşünce insanıdır. Yetiştiği çevre, aldığı eğitim ve o günün yaşamsal yönelimleri, çağın iyi ve kötü yönleri bilinçlenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Babası bir askeri komutandır Simavna kalesini aldıktan sonra oraya “Simavna Kadısı” olmuştur. Şeyh Bedreddin bir kadı (hâkim, yargıç)’nın oğlu olarak 1357 ya da 1358 yıllarında dünya gelmiştir. Konya’da, Kahire’de, Tebriz’de mantık, felsefe ve tanrıbilim okumuş, zamanın tanınmış alimlerin görüşlerini incelemiş ve kendi dünya görüşünü geliştirmiştir. Pek çok eser yazmış ve pek azı günümüze ulaşmıştır.

Vâridât adlı ünlü eserinde “Tanrı, dünyayı yarattı ve insanlara verdi.Dünya toprağı ve bu toprağınn ürünleri insanların ortak malıdır. İnsanlar eşit ve kardeştir.Birinin mal toplayıp öbürünün aç kalması Tanrı’nın amacına aykırıdır...” diye devam eder. Bütün insanlığı toplumsal yaşam içerisinde iyiye, güzele ve sevgi birliğine davet eder.

Şeyh Bedreddin 1402 yılında Yıldırm Beyazid’in Ankara yakınlarında Timur’a yenilmesinden sonra Beyazid’in oğlu  Musa Çelebi’nin yanında bulunmuş ve onun Kazaskerliğini yapmıştır. Beyazid’in diğer oğlu Mehmet Çelebi, kardeşini ortadan kaldırıp idareyi ele alınca Şeyh Bedreddin’i İznik’e sürmüştür (1413).

Şeyh Bedreddin’in iki halifesi Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal Aydın ve Manisa’da isyanlar çıkarmışlar ve yakalanarak Edirne’nin o zaman sınırları içerisindeki Serez’de idam edilmişlerdir. Şeyh Bedreddin, Bir müddet sonra ortalığın sakinleşmesi üzerine Kırım’a gitmek istemişse de, Karadeniz’de Pontus ve Ceneviz donanmalarının savaşları nedeniyle Eflak Beyliğine sığınmıştır. Daha sonra oradan ayrılarak Bugünkü Bulgaristan sınırları içerisinde görüşlerini Silistre, Dobruca ve çevresine yayarak çok fazla taraftar toplamıştır. Osmanlıya karşı ayaklanma yeri olarak Deliorman’ı seçmiş, çıkardığı ayaklanma sonucu yakalanarak Serez Çarşı’nda 1420 yılında idam edilmiştir.

9 Nisan saat 15.00’de Tumba Sahnesi’nde gösterilecek filmi izlemeyi kaçırmayınız...

Bilet İçin:

Haydar Alçınkaya: 0735266223

Ali Çağan: 0704449644

Aynur Akgül: 0725840917

Şeyh Bedreddin Hakikat Film Stockholm Tumba Sahnesi Suavi Nazım Hikmet Şeyh Bedreddin Destanı Edirne Serez Simavna
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ