FULUDAĞI ULUSAL PARKINDA 9.500 YILLIK KLONLANMIŞ AĞAÇ YETİŞTİRİLDİ

İsveç’in Dalarna Bölgesindeki Fuludağı Ulusal Parkı’nda dünyanın en yaşlı ağacı yetiştirildi. Araştırmacılar 9.500 yaşındaki köknar "Old Tjikko"yu klonlamayı başardılar ve ağacın 15 küçük kopyasını elde ettiler. SVT Dalarna, projenin yıllık sürgünlerden büyümeye kadar tam üç yıl sürdüğünü bildirdi.

FULUDAĞI ULUSAL PARKINDA 9.500 YILLIK KLONLANMIŞ AĞAÇ YETİŞTİRİLDİ
FULUDAĞI ULUSAL PARKINDA 9.500 YILLIK KLONLANMIŞ AĞAÇ YETİŞTİRİLDİ Admin
Bu içerik 444 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

İsveç’te buzul çağının sona ermesinden sonra 9.500 yıldan daha uzun bir süre yaşamını sürdüren, "Yaşlı Tjikko" adlı köknar ağacı, Dalarna'daki Fuludağı’nda doğa koşullarına göre çeşitli şekillerde durup sallandı. Dünyanın en yaşlı ağacı olarak kabul edilen köknar, köknarların bulunduğu bölgede bulunan ağaç kalıntılarıyla genetik olarak aynı yapıya sahip araştırmacılar tarafından kabul ediliyor.

Yıllar geçtikçe, Yaşlı Tjikko kendini klonladı. Fakat, son yıllarda Skåne'den bir araştırma ekibi ağacın 15 klonunu üretmeyi başardığında gelişmek için araştırmacılarıdan yardım aldı. Proje üç yıldır devam ediyor ve benzersiz olduğu belirtiliyor. Çünkü daha önce böylesine eski bir bitkiyi aşılamayı araştırmacılar hiç başaramamıştı.

Klonların şimdi bir serada yaşadığı Skåne'deki Skogforsk (Orman araştırma) araştırma istasyonunda teknisyen olan Eva Persson, görevi çok onurlu olarak nitelendiriyor. SVT'ye, ”Bu zor bir projeydi, ama çok başarılı oldu. Zorluk, yıllık sürgünlerin o kadar küçük olmasıydı ki, onları düzgün bir şekilde aşılamak için onlara bıçakla erişmenin daha zor olmasıydı” diyor.

Aynı zamanda, Yaşlı Tjikko'nun çocukları, seralarda dağ ortamından daha iyi gelişiyor gibi görünüyor. Eski Tjikko'nun resimleri, Fuludağı’ndaki kısa bitki örtüsü nedeniyle büyümeye asla zamanı olmayan genç ve alçak bir ladin gibi görünüyor.

Veliaht Prenses Victoria ve Prenses Sofia yaşlı Tjikko adlı köknarı ziyaret ettiler.

Orman araştırmacısı Andreas Helmersson, ”Burada, serada önemli ölçüde daha fazla büyüme olduğunu gözlemliyoruz” diyor. Araştırmacılar, aşılanmış klonların on santimetreye kadar büyüdüğünü belirtiyor. YaşlıTjikko, Fuludağı’nda popüler bir turizmin çekim merkezi haline getirmiştir. Burayı  hem Veliaht Prenses Victoria hem de Prenses Sofia tarafından ziyaret edilmiştir.

İsveç Dalarna Fuludağı Ulusal Parkı Köknar Yaşlı Tjikko klonlama Skåne Güney İsveç Bölgesi
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ