İSVEÇ POSTASI
Aftonbladet gazetesine bir röportaj veren Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin taleplerine karşın İsveç’in NATO’ya üye olmasının zamanı geldi. İsveç, Türkiye’nin isteklerini yerine getirdiğine inanıyorum tümcesini kuruyor.
Jens Stoltenberg, Türkiye ile görüşmeler yaklaşık on aydır devam etse de NATO sürecinin İsveç ve Finlandiya için şu ana kadar ne kadar sorunsuz ilerlediğini görünce şaşırarak izlediğini belirtiyor.
Stoltenberg, “Türkiye dahil tüm NATO üyesi ülkeler, geçen yıl Temmuz ayında yapılan zirvede İsveç'i NATO'ya üye olmaya davet etti. Hepsi üyelik protokolünü imzaladı ve şimdi 30 ülkeden 28'i bunu parlamentolarında onayladı. Bu sayede alışılmadık derecede hızlı bir üyelik süreci yaşandı. Normalde birkaç yıl sürer, İsveç geçen yıl mayıs ayında başvurdu ve biz şimdiden buralara kadar geldik” ifadelerini kullanıyor.
Türkiye'nin, İsveç'in PKK'lı olduğu iddia edilen tüm teröristleri teslim etmemiş olmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yalnızca Finlandiya'yı onaylayabileceğine dair imalarda bulunması NATO Genel Sekreteri için gelecek için herhangi bir sorun olarak görülmemektedir biçiminde yorumlanıyor.
Jens Stoltenberg,Türkiye'deyken bile İsveç'in anlaşmayı yerine getirdiğini açıkça söylediğini ve mutabakat metnin Kamuya açık olduğunu, herkesin okuyabileceği, silah ihracatı ve terörle mücadelede işbirliğine yönelik bir anlaşma özellikleri taşıdığnın altını çiziyor. Ve devamla; “İsveç'in NATO'nun tam üyesi olacağından eminim, ancak bunun ne zaman olabileceğine dair herhangi bir bilgi vermek istemiyorum” diye ekliyor.
Amerika Birleşik Devletleri ve diğerleri de dahil olmak üzere birçok NATO ülkesi ikili güvenlik garantileri verdi. NATO bölgedeki varlığını artırdı ve İsveç artık sivil ve askeri işbirliğimizde yapılarımıza tamamen entegre oldu. NATO tepki göstermeden İsveç'in tehditlere maruz kalması düşünülemez, görüşünü ileri sürüyor.
Stoltenberg, Rusya ile Ukarayna arasındaki savaş konusunda çelişkili konuşmaya ve gerçekleri yansıtmayan sözlerle Nato’nun asıl amacını gizlemeye çelışıyor. Genel Sekreter, Rusya'nın yaptıklarını izlediklerini ve savaşın tırmanmamasını önlemeye çalıştıklarını ileri sürüyor. Savaşın Avrupa için topyekün bir hal alsaydı, çok kötü olurdu diyebiliyor.