İSVEÇ POSTASI
İsveç Merkez Bankası Şubat ayında ana faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 3,0'e yükseltilmiştş. Aradan geçen iki ay sonra, yine bir artışa gitti. Çarşamba günü, İsveç Merkez Bankası ana faiz oranını 0,5 puan artırarak yüzde 3,5'e yükseltti.
Riksbank Başkanı Erik Thedéen bugünkü basın toplantısında İsveç'te enflasyonun çok yüksek olduğunu söyleyerek; ”Enflasyonda bir dönüş görüp göremeyeceğinizi düşünebilirsiniz, bir takım değişkenlere bakarsanız, enflasyonun altında yatanın çok yüksek bir seviyede istikrara kavuştuğunu söyleyebilirsiniz. Ancak enflasyonda net bir geri dönüş görmüyoruz ve bu elbette endişe vericidir” değerlendirmesini yaptı.
Ayrıca Thedéen, gelecekte daha fazla artış beklenebileceğini vurgulayarak; ”Faiz oranının muhtemelen Temmuz ya da Eylül ayında 25 baz puan daha artırılacağını söylüyor.
Bunun nedeni enflasyon hecelemesidir. Şubat ayında TÜFE olarak ölçülen yüzde 12'ye inen enflasyon oranının zirve yaptığına inanılıyor - ancak yine de Merkez Bankası’nın yaklaşık yüzde iki olan hedefinin oldukça üzerinde. Mart ayında yüzde 10,6 olarak geldi.
Erik Thedéen basın toplantısında, ”Enflasyonu düşürmek için gerekeni yapıyoruz, bu bizim ana odak noktamız. Enflasyon eğilimi hakkında büyük bir belirsizlik olduğunu söyleyebilirim” diyor.
