İSVEÇ POSTASI
Basında yer alan haberlere göre, süreci takip eden Anders Lindström, “İspanya ziyaretinden geri dönen kuzeyli turistlerin eve döndüklerinde iki bitkiyi suya koyduklarını, bitkilerde var olan yumurtaların larvaya dönüştüğünü ve sivrisineklerin oluştuğunu anlattıklarını” açıkladı. Lindström, “Bunu kendileri gördüler, bitkiyi cam saksıya koymuşlardı” diyor.
Olay, eve dönenlerin alarmı sonrasında durum Norveç Veteriner Enstitüsü'nden (SVA) tarafından ele alınarak gerekli çalışmalar başlatıldı.
Lindström, geri dönenlerin kendileriyle birlikte bir şeylerin gelmiş olabileceğinden endişe duyduklarını açıklıyor. Ve çok doğru; yumurtalar aslında kaplan sivrisinek türüne aitti ve bu, şu ana kadar doğrulanmış ve Almanya'nın biraz yukarısında keşfedilmişti.
Dang humması, chikungunya ve zika gibi virüsleri yayabilir. Sivrisinekler, Avrupa'da ilk kez 1979'da keşfedildi ve en istilacı sivrisinek türü olarak kabul ediliyor. Ancak Lindström, şu anda tanıtılan bu kaplan sivrisineğinin zararsız hale getirildiğini ve İsveç'te daha fazla yayılmayacağını doğruladı.
Bu sivrisineklerin Dang humması, chikungunya ve zika gibi virüsleri yayabilir. Bu tür sivrisinek, Avrupa'da ilk kez 1979'da keşfedildi ve en istilacı sivrisinek türü olarak kabul ediliyor. Ancak Lindström, şu anda tanıtılan bu kaplan sivrisineğinin zararsız hale getirildiğini ve İsveç'te daha fazla yayılmayacağını doğruladı.
Ayrıca Lindström, “Keşfedilmemiş olsalar bile, yılın içinde yayılmak için çok geç olduğunu düşünüyorum. Hava çok soğuk olmaya başladı. Ancak mayıs ayında burada olsalardı, yaz aylarında kışı geçirmeyi başaran yumurtalarla bir popülasyon oluşturabilirlerdi” diyor.
İstilacı sivrisinekler genellikle karayolu taşımacılığı yoluyla yayılır ve bu nedenle genellikle ilk olarak güney İsveç'te keşfedilir. Ancak bu sefer sivrisinekler uçtu ve Lindström'e göre türün İsveç'e yerleşmesi an meselesi.