İSVEÇ POSTASI
2023 yılı boyunca Stockholm'da şu ana kadar Kuran'ın yakılması yasaklanmaması amacıyla 13 kişi halka açık toplantı düzenlendi. Radyo kanalı P4 Stockholm'un haberine göre, bunun polise 2,4 milyon İsveç kronunun biraz üzerinde ek maliyet getirdiğini yazıyor. Çabaların boyutu ve dolayısıyla maliyeti, diğer faktörlerin yanı sıra zamana, yere ve medyada gösterilen ilgiye bağlı olarak büyük ölçüde değişiklik gösterdi.
İsveç Anayasası ifade özgürlüğüne geniş veren veren bir özelliği sahiptir. Tek ayrıcalık ülke güvenliği konusudur. Bu konuda anayasanın hoş görüsü yoktur.
Kuranı Kerim yakılmasını ifade ve ifadeyi açıklama özgürlüğü olarak ele alınıp değerlendirilmesi çeşitli yorumlara açıktır. Kuran yakılması açıkta, ”Halkı kin ve düşmanlığa karşı kışkırmaktır” kutsal değerlere bir saldırı niteliğindedir. Düşünce ya da ifade özgürlüğü ile ilgisi yoktur.
İsveç’te 500 binin üzerinde Müslüman yaşamaktadır. Bu sayının içerisinde elbette radikal İslamcılar da vardır. IŞİD’e katılmak için 400’ün üzerinde kişinin Suriye’ye gittiği unutulmamalıdır.
Son Kuran yakma olayların eylemcisi olarak ortaya çıkan Salwan Momika’nın Irak’ta Suryani kökenli olarak silahlı bir grubun içerisinde olduğu ve İsveç’e gelerek sığınma aldığı bilinmektedir. Bu kişi neyin peşindedir? Elbette, İsveç İstihbarat Teşkilatı (SÄPO) bu konuda çalışmaları vardır. Radikal İslamcıları fişleyen ve araştıran SÄPO, bu tür kişilere yönelik çalışmalar da yapmalıdır.
İsveç Postası olarak, kutsal değerlere yapılan saldırıları bu ister peygamberler, dinsel kitaplar olsun ya da ülke bayrakları olsun şiddetle kınıyoruz.