İSVEÇ POSTASI
2023 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri Çarşamba günü saat 11.45'te açıklandı. Ancak İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi zaten saat 07:31'de bir basın bülteni içeren bir e-posta gönderdi: "2023 Nobel Kimya Ödülü, boyutları özelliklerini belirleyecek kadar küçük olan nanopartiküller olan kuantum noktalarının keşfini ve geliştirilmesini ödüllendiriyor. "
Moungi G. Bawendi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, ABD, 1993 yılında kuantum noktalarının kimyasal üretiminde devrim yarattığı için.
Alexei I. Ekimov, Nanocrystals Technology Inc., New York, ABD, 1980'lerin başında renkli camda boyuta bağlı kuantum efektleri yaratmayı başardı.
Louis E. Brus, Columbia Üniversitesi, New York, ABD, sıvı içinde serbestçe yüzen parçacıklarda boyuta bağlı kuantum etkilerini gösteren dünyadaki ilk araştırmacı.