2023 NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ İRANLI NARGES MOHAMMADİ’YE VERİLDİ

2023 Nobel Barış Ödülü, İran'da kadın hakları için verdiği mücadele nedeniyle İran’da hapiste bulunan Narges Muhammedi'ye verildi.

2023 NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ İRANLI NARGES MOHAMMADİ’YE VERİLDİ
2023 NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ İRANLI NARGES MOHAMMADİ’YE VERİLDİ Admin
Bu içerik 363 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

Norveç Nobel Komitesi tarafından Oslo'dan verilen Nobel Barış Ödülü, bu yıl İran’da kadınları başta olamak üzere insan hakları ve özgürlükleri için mücadele veren ve hapiste bulunan İranlı insan hakları eylemcisi Narges Mohammadi'ye verildi.

1972 yılında İran'da doğan Narges Mohammadi, insan hakları savunucusu olmasının yanı sıra aynı zamanda gazeteci ve fizikçidir. 2016 yılında tutuklanıp 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve halen İran'da hapiste bulunuyor. 15 Ocak 2022'de Tahran Devrim Mahkemesi, Narges Mohammadi'yi "ulusal güvenliğe karşı suç işlemek için toplanmak ve komplo kurmak" ve "kamu düzenini bozmak" gibi suçlamalardan mahkum etti. Sekiz yıl hapis ve 80 kırbaç cezasına çarptırıldı. Narges Mohammadi, duruşmanın beş dakika sürdüğünü ve avukata erişiminin engellendiğini söyledi.

Aynı zamanda İran'da insan hakları için çalışan yazar, sanatçı, avukat ve mücadelecilerden oluşan İran Ulusal Barış Konseyi'nin kurucularındandır. Aynı zamanda siyasi mahkumlara savunma avukatları sağlayan İnsan Hakları Savunucuları Merkezi'nde de yer alıyor.

Narges Mohammadi Nobel Barış Ödülünü alan ikinci kadın hakları savunucusu oluyor. 2003 yılında ödül başka bir İranlı kadına, İnsan Hakları Savunucuları Merkezi'nin kurucusu avukat ve aktivist Şirin Ebadi'ye verilmişti.

Reuters'e göre İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani, bu yılki ödülün "bazı Avrupa ülkelerinin İran karşıtı duruşunu" gösterdiğini söyledi. "Nobel Barış Ödülü Komitesi, ödülü birden fazla suç ve suçtan hüküm giymiş bir kişiye verdi" denildi.

Norveç Oslo 2023 Nobel Barış Ödülü Narges Mohammadi kadın hakları savunucusu hapis
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ