İSVEÇ POSTASI
Mustafa Kemal Atatürk’e küçük yaşlardan itibaren hayranlık duymaya başlayan Özür Barış Etli, kendi deyimiyle “O’na aşık” oluyor. Atatürk üzerine okumaya, araştırmaya ve yaptıkları ve yapmak istedikleri üzerinde kafa yormaya, düşünmeye başlıyor. Haklı olarak, “Atatürk üzerine ne kadar çok okursanız, O’nu yeterince tanımadığınızı anlıyorsunuz” ifadelerini kullandı..Özgür Barış Etli, Atatürk’ün bilinmeyen yönlerini üç bölüme ayırarak görüşlerini anlattı.
Özgür Barış Etli, Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatıyor..
BİLİM İNSAN OLARAK ATATÜRK
Kurtuluş, sonra Türkiye Cumhuriyeti kuran ve ilk Cumhurbaşkanı olan Atatürk, çok yönlü bir kişiliğe sahiptir. Okumaya ve araştırmaya büyük zaman ayırmıştır. Kütüphanesinde 5 bin civarında kitap vardır ve bunların en az 4 bin tanesini okumuş, önemli yerlerin altlarını çizmiş ve kenarlarına notlar düşmüştür.
Mustafa Kemal Atatürk; astronomi, arkeoloji, antropoloji, evrim biyolojisi, embriyoloji, paleontoloji, jeoloji, filoloji, Türkoloji gibi bilim dallarıyla sadece ilgilenmekle kalmamış, çoğu zaman yeni ve çığır açan bilgi üretiminde bulunmuştur. Aynı zamanda “Fahri Profesör” unvanına sahip atamız ömründen fedakarlık ederek evrenin, dünyanın, yaşamın, insanlığın ve medeniyetin kökenini merak etmiştir. Zihnindeki sorulara sürekli yanıtlar aramıştır. Kısa yaşamına karşın sanki iki ya da üç yüz yaşamış kadar bir bilgi birikimine sahiptir. Çünkü yaşamı dolu dolu geçen bir insan. Elde ettiği başarısının altında asla tesadüfi birşey yok.
Biz genellikle Atatürk’ün askeri ve siyasi yönlerini biliyoruz. Ben, daha çok akademisyenleri dikkat etmediği yönleri ortaya çıkarmak ve ele almak istedim. Dolaysıyla çalışmalarımı bu doğrultuda sürdürdüm. Atatürk’ün şimdiye kadar çözülememiş el yazılarını çözme şansına sahip oldum. Bu çözümlerden ortaya çıkan sonuç, Atatürk’ün mitoloji ve antik uygarlıklara olan ilgisini ortaya koyuyor. Atatürk’ün bilim çalışmaları hakkında geniş açıklamalarda bulunarak konu enine boyuna anlattı.
Atatürk'ün okuduğu bazı kitapların sayıları
ATATÜRK VE MİTOLOJİ
Atatürk’ün ülkemizde ilk kez yayınlanan mitoloji çalışmaları ve Atatürk’im mitoloji ve antik ,uygarlıklar hakkında ilk kez çözümlenen el yazıları üzerinde durarak; Atatürk’ün Hitit, Antik Mısır, Lidya, Etrüsk, Pelasg, Minos ve Antik Yunan uygarlıklarını neden merak ettiği konuları üzerinde açıklamalarda bulundu. Ayrıca, İskandinavya, Hint, Çin, Roma, Hitit, Antik Mısır ve Yunan mitolojileri hakkında yazdığı ilginç notları örneklerle anlattı.
ATATÜRK VE YABANCI DİLLER
Özgür Barış Etli, Atatürk’ün yaşamı boyunca 22 yabacı dile ilgilenmiştir. Onun ne kadar çok yabancı dil ve Türk lehçeleri ile ilgilendiği ve üzerinde çalıştığını biliyoruz. Bu konuda yaptığım sınıflamayı sizlerle paylaşacağım.
Atatürk, Maya diliyle çok fazla ilgilenmiştir.
Atatürk, hasta yatağında matbaadan yeni çıkan bu kitabı ısmarlamış ama, görmeye ve okumaya ömrü yetmemiştir.
İyi bildiği diller; Fransızca, Almanca ve İngilizce’den bilgisi var. Biraz da konuşabiliyor. Aşina olduğu diller; Rumca/Yunanca, Bulgarca,İtalyanca ve Japonca’dır. Çalıştığı diller; Yakutça, Mayaca, Kırgızca, Tatarca, Tobaca (Uranha), Çuvaşça, Latince, Çağatayca, ve Altayca ve farkında olduğu diller; Moğolca, Tibetçe, Macarca ve Sırpça’dır.
Atatürk’ün Rumcaya aşinalığından dolayı Yunan alfabesini üzerinde çalışarak incelememiştir.
Özgür Barış Etli, Atatürk’ün bilinmeyen yönlerini geniş bir bakış açısından ele alarak ve ayrıntılarını açıklayıcı bilgilerle vererek dinleyicileri memnun eden doyurucu bir konferans sunumu yaptı.
Macide Akay, bir buket çiçekle dernekler adına Özgür Barıi Etli'ye teşekkür ediyor.
Derneklerin bazı yöneticileri Özgür Barış Etli ile hatıra fotoğrafında...