İSVEÇ’TE ENFLASYON YENİDEN ARTIŞA GEÇTİ

İsveç’te ocak ayında enflasyon beklenenin üzerinde yüzde 5,4'e olarak çıktı. İsveç İstatistik Kurumu 19 Şubat 2024 sabah saatlerinde yayınlandığı ve 08.34'te güncellediği rakamlar, enflasyon beklenenden fazla artığını gösteriyor. İsveç İstatistik Kurumu'nun son rakamlarına göre TÜFE'ye göre enflasyon oranı Ocak 2024'te yüzde 5,4 oldu. Fiyat istatistikçisi Mikael Nordin, yaptığı açıklamada, konut maliyetlerinin Ocak ayında arttığını ve enflasyon oranına en büyük katkıyı sağlamaya devam ettiğini söylüyor.

İSVEÇ’TE ENFLASYON YENİDEN ARTIŞA GEÇTİ
İSVEÇ’TE ENFLASYON YENİDEN ARTIŞA GEÇTİ Admin
Bu içerik 400 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

İsveç’te enflasyon yukarı doğru tırmanıyor. Ocak 2024'te yüzde 5,4'e belirlendi. Bu, yüzde 4,4 olan Aralık ayına göre bir artış. Kurumun açıklamasında artan konut maliyetleri veriliyor. Artan faiz maliyetleri, yüksek elektrik fiyatları ve apartman daireleri için daha pahalı aylık ücretler buna katkıda bulundu.

Ayrıca kiralar, su ve kanalizasyon ücretleri de artırıldı. Fiyat artışları, geçen yılın Ocak ayına göre fiyatlarında düşen elektrik ve yakıtla karşılandı. İndirim yükümlülüğünün düşürülmesiyle özellikle dizel ucuzladı. 2023 yılının ilgili döneminde fiyatlar yüzde 1,1 oranında düştü.

Danske Bank'ın kıdemli stratejisti ve tasarruf ekonomisti Maria Landeborn, "Pazartesi günkü enflasyon açıklaması beklenenden daha yüksek bir rakam. Ama yönün yukarı olacağını biliyorduk".

Bloomberg haber ajansının TT'nin gördüğü tahminler derlemesine göre, analistler Ocak ayında TÜFE enflasyonunun ortalama yüzde 5,0 olmasını bekliyorlardı. Maria Landeborn bunun Merkez Bankası için bir fark yaratacağına inanmıyor. Landeborn, "Bence büyük trende sadık kalmalısınız; enflasyon düşme yolunda" değerlendirmesini yapıyor.

Nordnet'in tasarruf ekonomisti Frida Bratt da aynı çizgide. Merkez Bankası'nın yaz başında faiz oranlarını düşüreceğine inanıyor. "Bu soğuk bir duş gibi görünebilir ve enflasyonun beklenenden fazla artması elbette iyi değil. Ancak daha yakından bakarsak, duş jetinin o kadar da buzlu hissetmesine gerek yok," diye yazıyor

Expressen gazetesinin yorumuna göre, artan konut maliyetlerinin büyük ölçüde İsveç merkez Bankası'nın kendi faiz oranlarındaki artışlardan ve artan elektrik fiyatlarından kaynaklandığına inanıyor. Frida Bratt, "Bunlar İsveç Merkez Bankası'nın anlayabileceğini düşündüğüm faktörler. Genel eğilim aşağı yönlü ve önemli olan da bu," diye yazıyor.

TÜFE'ye göre Aralık'tan Ocak'a aylık değişim yüzde -0,1 oldu. Faiz oranı değişikliklerini hariç tutan bir enflasyon ölçüsü olan isveç Merkez Bankası’nın (KPIF) enflasyonu da Aralık ayındaki yüzde 2,3 seviyesinden Ocak ayında yüzde 3,3'e yükseldi.

TT, orada beklentilerin yüzde 3,1 olduğunu yazıyor. Ancak temel enflasyon (enerji hariç TÜFE enflasyonu) yüzde 5,3'ten yüzde 4,4'e geriledi. Ortalama tahmin yüzde 4,4 idi. İsveç Merkez Bankası'ın görevi enflasyonu yüzde 2 civarında sabit tutmak.

FİYATI EN ÇOK ARTAN

Yüzde olarak ölçülen yıllık değişim

Faiz maliyetleri, kat mülkiyeti 47,9

Faiz maliyetleri, sahibi tarafından kullanılan ev 41,7

Kiralık ve apartman dairesi 5.0

Çeşitli mal ve hizmetler 4.8

Rekreasyon ve kültür 4.5

Yiyecek 3.8

Demirbaşlar ve ev eşyaları, 3.1

Kaynak: İsveç İstatistik Kurumu

İsveç İstatistik Kurumu SCB Enflasyon Artış
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ