İSVEÇ POSTASI
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’mizin 109. Yılı Stockholm Büyükelçiliğimizde düzenlenen bir törenle kutlandı. Çanakkale savaşlarında şehit düşen askerlerimiz anıldı.
Tören saygı duruşu ve ulusal marşımızın okunmasından sonra Büyükelçi sayın Yönet Can Tezel’in konuşmasıyla devam etti. Büyükelçi, “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109.yılını kutluyor, aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Yenilmez olarak kabul edilen Britanya (İngiltere), Fransa’yı burada bizim Seyit onbaşıyla, Nusret mayın gemisi komutanı yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’le, yine mayınların döşenmesi emrini veren Çobanlı albay ve o günkü Harbiye Nazırı Enver Paşa.
Düşman güçlerinin Çanakkale’yi denizden geçemeyeceğini anlayıp, kara yönelmesi, karada Sedülbahır, Arıburunu ve Anafartalar’da verilen çetin mücadeleler ve de orada bir Anafartalar kahramanının doğuşu. Bu doğuşla birlikte tecrübelerini, bilgi birikimini ‘Milli Mücadele’ye taşıyan ve tüm dünyaya bağımsız bir Türk milletini gerçeklerini gösteren Mustafa Kemal. Hepsine minnet borçluyuz. Bugün, özgür ve bağımsızca konforlu koltuklarımızda oturabiliyorsak, bu onların sayesindedir. Tekrar aziz şehitlerimizin ruhu şâd olsun...”
Askeri Ateşemiz ve törene katılan konuklarda görüş ve düşüncelerini kısaca dile getirdiler.
İngiliz ve Fransız donanmasına ait savaş gemileri rahatlıkla ve bir engelle karşılaşmadan Çanakkale önlerine geldiler. Sandılar ki, boğazı sorunsuz ve tehlikesiz bir biçimde geçerek İstanbul’a girecekler ve Osmanlı’yı daha savaşın başında bertaraf ederek, safdışı bırakacaklar. Atalarımız ne demiş; “Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer” . Bizde bu misafir adlı azılı düşman gemilerine top ve mayınlarımızla güzel bir misafirperverlik örneği verdik. Kıçlara baka baka geri döndüler. Bu seferde “deniz olmadı, karadan girelim” hevesine kapıldılar ki, karşılarında bir avuç savaşmayı değil, ölmeyi göze almış Türk askeri ve onun ödün vermez, korkusuz eşsiz kumandanı Mustafa Kemal’in yıkılmaz bedenine çarptılar. Kös kös ters yüz geri döndüler.
Bu nedenle, bugün de diyoruz ki, “Çanakkale Geçilmez, Mustafa Kemal Geçilmez”
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yılı ve Şehitler Günü Kutlu Olsun...