26 MAYIS ‘MEMLEKET HAVALARI 2’ KONSERİ

Türk Müzik ve Tiyatro Derneği ”Memleket Havaları 2” adlı konseriyle 26 Mayıs Pazar Günü saat 15:00’de Tumba sahnesinde dinleyici karşısına çıkıyor. Müziksever özellikle Halk Müziğimize gönül verenlerin kaçırmaması gereken bir konser.

26 MAYIS ‘MEMLEKET HAVALARI 2’ KONSERİ
26 MAYIS ‘MEMLEKET HAVALARI 2’ KONSERİ Admin
Bu içerik 1028 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

İsveç Devlet Tiyatrosu çatısı altında çalışmalarını sürdüren Türk Müzik ve Tiyatro Derneği, “Memleket Havaları 2” adlı konseriyle 26 Mayıs günü dinleyici karşısına çıkıyor. Geçen yıl yine Mayıs ayında gerçekleştirdikleri “Memleket Havaları 1” konseri çok başarılı geçmişti.

Memleket Havaları 2 konseri Balkanlardan Anadolu’nun geniş coğrafyasının müzik kültürünü yansıtan geniş repertuarıyla dinleyicileri bölge bölge dolaştırarak neşeli anlar yaşatacak.

Müzik korosunu konsere hazırlayan Nazım Onay’ın bu konuya ilişkin görüşlerini aldık: “Bildiğiniz gibi Müzik Derneği ile Tiyatro Derneği birleşerek ‘Türk Müzik ve Tiyatro Derneği adını aldı. Geçen yıl düzenlediğimiz konsere “Memleket Havaları 1” adı vermiştik. Dolaysıyla bu konserimize de ‘Memleket Havaları 2’ dedik. Bu konseri hazırlanmasındaki en büyük amacımız – biliyorsunuz eğitimci yanımda var. Öğrenciler de yetiştiriyorum – buradaki varlığımızı, kültürümüzü yaşatmak, genç kuşaklara aktarmak aynı zamanda örnek olmak. Çünkü sosyal olarak bizim kültürümüzü yaşayamadığımız bir ortamdayız.

Kültürümüzün yaşatılması için bizlere büyük görevler düşüyor. Bir misyoner olarak ben bunu yıllardır yapmaya çalışıyorum. Buradaki üretimler de çok önemlidir. Türkiye’den her zaman sanatçı getirmek bir nevi taşıma su ile değirmen döndürmeye benziyor. Tabii ki,o sanatçılarımızda çok değerli ama, burada üretilen ve burada yapılan çalışmalar gelecek kuşaklara bu kültürü bırakmak anlamında çok önemlidir. Çünkü burada yetişen bir çocuk, bu konsere gelip de büyüklerinin bu kültürü yaşatır bir vaziyette gördüğü zaman elbette diğer kuşaklara aktaracaklardır. En azından kulaklarının bir yerinde olacaktır. Bence bu da çok önemlidir.

Bizim tek eksikliğimiz buradaki sivil toplum kuruluşlarından, derneklerden, elçiliğimizden Türk kültürünü yaşatmaya çalışanlardan destek olmalarını istiyoruz. Lokal konusunda sorunlar yaşıyoruz, yer bulmakta zorlanıyoruz. Bize bu dönem çalışmalarımızda Türk Gençlik Federasyonu (TUF) ve Alevi Kültür Merkezi kapılarını açtı. Aksi takdirde lokale saat ücreti ödemek zorunda kalıyoruz ki, bunu da maddi olarak karşılamamız mümkün olmuyor. Biz, kültür çalışmalarımız için buradaki insanlarımızdan maddi ve manevi destek istiyoruz. Konserlerimize gelsinler, maddi katkı koysunlar. Lokalleri varsa kapılarını açsınlar. Türkiye’den Kültür Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız hatta Dışişleri Bakanlığımızdan da destek bekliyoruz.

Biz burada ve özellikle dikkat ederseniz ben konserlerimde yapmaya çalıştığım şey, biz bir mozaiğiz farklı dillerde, farklı kültürlerde insanlarımız var. Burada müzik birleştirici bir özellik oluyor. İnsanlar arasındaki kardeşlik duygusunu dil, kültür, ırk bakmaksızın yakınlaştırmaya çalışıyoruz. Örneğin bu konserde İsveçli öğrenciler Türkçe okuyacaklar, Süryanili öğrencilerim Süryanice okuyacaklar dolaysıyla bunlar çok önemlidir.”

Nazım Onay aynı zamanda Kültür Okulu’nunda halk müziğimiz üzerine öğrenci yetiştiriyor. Buna ilişkin olarak şunları söylüyor: “Öğrencilerin aileleriyle iletişim halindeyim. Çocukları kendi kültürlerine enstrümanlarına, kendi müziklerine bir farkındalık yaratmaya çalışıyorum. Aynı zamanda müzik sayesinde de Türkçelerinin gelişmesine katkı koyuyorum. Önemli günler, önemli değerlerimizi onlara öğretmeye de gayret ediyorum. Doğa sevgisinden, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve kurmaya çalıştığı çağdaş uygarlık seviyesi, çağdaş insan olmanın önemini kavratmak ve de hem çağdaş dünyada kendini gösterebilen donamımlar hem de kendi değerlerine de tutunabilen bireyler olmalarını sağlamak. Hep milli değerler diyoruz, işte milli değerler bunlardır: Dilimiz, kültürümüz, oyunlarımız, yemeğimiz, müziğimiz açıkçası bizi biz yapan değerler...”

Türk Müzik ve Tiyatro Derneği Başkanı Güler Alıcı Güner zor koşullar altında birşeyler ortaya koymanın çabasını içtenlikle veriyor. Koroda hem saz çalıyor hem de Türkü okuyor, böylece arkadaşlarını yüreklendiriyor. Kendisine müzik çalışmaları hakkındaki düşüncesini sorduk. Güler, “ Konserin ya da müzik çalışmalarının üç önemli boyutu var. Herşeyden önce bir müzik öğretmenimizin olması, ikincisi enstrümanların olması ve üçüncüsü koroya katılacak arkadaşların hem istekli hem de çalışmalara katılbilir olmaları. Dolaysıyla aslında biz, bu konserin hazırlıklarına aralık 2023 tarihinden itibaren başladık. Her Pazar günü zamanımızı verdik. O tarihten itibaren arkadaşlarımızın kimileri çocuk, hastalık gibi nedenlerle her hafta katılamadılar ama, en büyük sorumuz bir lokalimizin olmaması, bu konuda büyük sıkıntı çekiyoruz. Son iki haftadır hem Cumartesi hem de Pazar günleri sıkı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabii ki, gönüllü bir dernek, bu boyutunu da unutmamak gerekiyor. Koroya yapılan başvurular çok fazlaydı ama, yer darlığı nedeniyle frenlemek durumunda kaldık. Bu da işin bir sevindirici yönü...

Çalışmalarımıza, etkinliklerimize sayıları azda olsa sponsorlarımız var ama, yeterli değil. Sponsor olarak biletler alarak ve maddi olarak yardımcı olunmasını arzu ediyoruz. Biz burada bir kültür olayını gerçekleştiriyoruz.

Konserlerimizi ya da etkinliklerimizi halkımıza nasıl duyuracağız. Bu işin bir organizasyon yönü var, digital bir dünyada yaşıyoruz ama, bu dünyayı tanımayan belli bir yaşın üstünde olan insanlarımız da var. Tabii ki, afiş çalışmaları, biletlerin satılması, dağıtılması sanıldığı gibi çok kolay değil. Biletlerimizin fiyatları çok cazip ve Türkiye’den getirdiğimiz sanatçılarımıza yüklü paralar ödüyoruz. Bu nedenle çok büyük masraflara girmeden kendi kaynaklarımızla yapmaya çalışacağız. Halkımız da şöyle birşey var: Bu biletlerin içinde yemek dahil mi?

Türk Müzik ve Tiyatro Derneği’nin amacı bir sonraki kuşağa kültürel etkinliklerimizi devretmektir. Belki biz son kuşağız, bu yaparken de genellikle bilet satışlarımızda digital ortamı tanımayan bir grup keşfettik. Digital ortam varken, sokakları dolaşmak, afiş ve bilet dağıtmak bizim içinde yorucu bir durum. Biz gene de dolaşarak, belli yerleri ziyaret ederek katılım sağlamaya çalışıyoruz. Biz bu işi hem kendimiz hem de toplum için yapıyoruz. Toplumdan destek gelmese birşey yapılmaz, kapanır. Bu nedenle halkımızın bize destek vermesini, yüreklendirmesini istiyoruz ki, daha güzel etkinlikler yapalım.

Son zamanlarda hem burada doğan, yetişen hem de Türkiye’den gelen gençlerimizün kendileri ilk bulacakları yer derneklerimizdir. Bu bağlamda biz Türk Müzik ve Tiyatro Derneği olarak çok memnunuz. Çünkü bizi arayan, soran gençlerimiz var. Bunların direk müziğe ilgisi olmasa da belki tiyatroya dahası bir yere ait olma duyguları var. İsveç’te yanlışlıklar nedeniye federasyonlarımız, derneklerimiz birer birer yok oldular. Bu toplumuz için hiç de iyi olmadı. Gençlerin bir yere ait olma duyguları her zaman olacaktır. Bu nedenle gençlerimizi sanatsal, kültürel yönlerini hobilerini geliştirebilmek için çalışan, üreten derneklere ihtiyaç vardır. Biz, bunu gerek müzik gerek tiyatro ile yapmaya çalışyoruz. Kısacası halkımızdan, insanlarımızdan destek bekliyoruz.”

Türk Müzik ve Tiyatro Derneği çalışmalarıyla ön planda olan derneklerimizden belki bir ya da ikisidir. 26 Mayıs Pazar Günü saat 15:00 deki Tumba Sahnesi’ndeki konserine bir bilet alarak katkı çok ama çok önemlidir. Unutmayınız...

Türk Müzik ve Tiyatro Derneği Memleket Havaları 2 konser Nazım Onay Güler Alıcı Güner Tumba Sahnesi
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ