MEHMED EMİN RESULZADE STOCKHOLM’DA ANILDI

Mehmed Emin Resulzade, Stockholm’da İsveç Azerbaycan Aydınlar Ocağı’nın 20 Mayıs akşamı Sollentuna Scandik Star Otel’de düzenlediği bir konferansla anıldı. Konferansın moderatörlüğünü Dr. Saadet Kerimi yaptı. Prof. Solmaz Rüstemova Toqidi, Prof. Qulu Meherremli, Dr. Nazım Rahimov konuşmacı olarak katıldılar.

MEHMED EMİN RESULZADE STOCKHOLM’DA ANILDI
MEHMED EMİN RESULZADE STOCKHOLM’DA ANILDI Admin
Bu içerik 501 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

Mehmed Emin Resulzade (31 Ocak 1884 – 6 Mart 1995), Azerbaycan Ulusal Bağımsızlık Davası’nın en önemli savunucularındandır. Azerbaycan’ın ilk Cumhurbaşkanı olmuştur. Gençlik yıllarından itibaren Rus Çarlığı ve 1917’den sonra da Bolşevik Rusya’ya karşı hem düşünsel bazda hem de kalemiyle sıkı bir mücadele vermiştir. Resulzade, Azerbaycan’ın Himmet, Füyuzat, İrşad, Terakki, Yoldaş adlı yayın organlarından uzun yıllar başta Azerbaycan Türkleri olmak üzere, tüm Türk dünyasının haklarını ölümüne kadar savunmuştur.  

İran’dan Türkiye, oradan da tekrar Azerbaycan’a uzanan serüvenin sonucunda Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan Resulzade, devleti ve milleti için yaptığı başarılı çalışmalarıyla takdire şayan olmayı başarmıştır. 

                                 Azerbaycan ilk Cumhurbaşkanı Mehmed Emin Resulzade

Mehmed Emin Resulzade, 1902’de Rus sömürge yönetimine karşı mücadele etmek için Müslüman Gençlik Teşkilatı adıyla gizli bir örgüt kurmuştur. Bu örgüt daha sonra Müslüman Demokrat Müsavat Cemiyeti adını alarak çalışmalarını sürdürmüştür. Böylece ilerleyen yıllarda Çarlık Rusya’sının korkulu rüyası haline gelen Resulzade, ayrıca gizli devrimci derneklerin çalışmalarına bizzat katılarak hem destek vermiş hem de düşünsel olarak yol göstermiştir.

Bolşeviklerin, Azerbaycan'ı işgalinin ardından tutuklanan Resulzade, Moskova'ya götürüldü. Stalin'in ısrarlarına rağmen Sovyetlerle iş birliği yapmayı kabul etmeyen Resulzade, Sovyetler Birliği'ni terk etti.

Fransa, Finlandiya, Polonya ve Almanya'da yaşayan Resulzade, Sovyet karşıtı yayımlar yaptı, Azerbaycan'ın işgal altında olduğunu dünyaya duyurmaya çalıştı.

Resulzade, 1947'de Türkiye'ye yerleşti, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşı oldu. 6 Mart 1955 yılında vefatı ardında devlet töreniyle Türkiye’de toprağa verildi.

                                                 Dr. Saadet Kerimi    

Dr. Saadet Kerimi açılış konuşmasının ardından saygı duruşu ve Azerbaycan Ulusal Marşı okundu. Saadet Kerimi, Mehmed Emin Resulzade’ye ilişkin kısa bir bilgilendirme yaparak sözü Prof. Solmaz Rüstemova Toqidi bıraktı.

                                        Prof. Solmaz Rüstemova Toqid i

Prof. Solmaz Rüstemova Toqidi, Mehmed Emin Resulzade’nin yaşamı ve yaptığı çalışmalar, düşünsel makalerler yazdığı gazeteler, kurduğu çeşitli dernekler ve bu derneklerin çalışmaları hakkında geniş bir bilgi verdi. Resulzade’yi geniş bir açıdan değerlendirdi.

                                                   Prof. Qulu Meherremli    

Prof. Qulu Meherremli ise, Resulzade’nin siyasi, sosyal ve felsefi çalışmalarını değerlendirdi. Resulzade hakkında da kitap yazan Meherremli, Resulzade’nin korkusuz, atılangan bir kişiliğe sahip olduğunu belirtti.

                               Dr. Nazım Rahimov ve Solmaz Rüstemova Toqidi 

Dr. Nazım Rahimov, aynı zamanda Resulzade’nin akrabasıdır. Rahimov, Resulzade ailesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Vahid Mustafayev’in hazırladığı Mehmed Emin Resulzade’nin müzeevinin filmi gösterildi. Ayrıca, Alim Qasımov’un, ”Mehmed Emin” müzik parçasının videosu gösterildi. ”Bütöv Azerbaycan” videosu izletildi.

Stockholm İsveç Azerbaycan Aydılar Ocağı Mehmed Emin Resulzade Anıldı
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
BUGÜN 5 ARALIK TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ TANINMASININ 90. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
BUGÜN 5 ARALIK TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ TANINMASININ 90. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
ULU ÖNDER GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü VEFATININ 86. YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ
ULU ÖNDER GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü VEFATININ 86. YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ