İSVEÇ POSTASI
Sanayi sektördeki taraflar, yüzde 6,4 oranında ücret artışı öngören iki yıllık yeni bir anlaşma üzerinde anlaştı. İsveç Mühendisler Birliği'nden Ulrika Lindstrand, "Maaş artış oranlarında istediğimiz noktaya ulaşamadık ancak anlaşmaların genel yapısı itibarıyla bunun kabul edilebilir bir seviyede olduğunu düşünüyoruz" diyor.
İsveç Televizyonu SVT’nin haberlerine göre, endüstriyel anlaşma genellikle işgücü piyasasının geri kalanı için normatif olarak görülüyor. Ücret artışları, diğer sektörlerdeki milyonlarca çalışana yol gösterecek sözde çıtayı belirliyor. Yeni sözleşmeye göre, ilk yıl yüzde 3,4, ikinci yıl ise yüzde 3 maaş artışı sağlanıyor.
Bazı uzmanlar, bu rakamın bir kısmını alıp çalışma saatlerini azaltmak için kullanmak mümkün olmalı görüşünü ileri sürüyor. Ancak SVT'nin siyasi muhabiri Ulf Hambraeus,sabah stüdyosu yazısında, sadece birkaç saatlik kısaltılmış bir çalışma haftasına güvenilemeyeceğini, bunların anlaşmanın küçük parçaları olduğunu söylüyor.
Sanayi sendikaları başlangıçta yıllık yüzde 4,2 oranında ücret artışı ve çalışma saatlerinin azaltılması yönünde hükümler talep etmişti. İşverenler, bir hafta kadar önce arabulucuların üç yıl boyunca yüzde 7,7 oranında ücret artışı teklifini kabul etmişti ancak sendikalar bu teklifi reddetmişti.
İsveç Endüstriyel İşverenler Derneği Şefi Per Hidesten ise anlaşmanın yüksek maliyetli olduğunu düşünüyor. Hidesten basın açıklamasında, “Anlaşma, ücret anlaşmalarının daha düşük bir düzeyde sona erdiği Finlandiya ve Almanya ile karşılaştırıldığında da dahil olmak üzere rekabet gücümüzü tehlikeye atıyor. Şirketlerimiz derin endişe duymaktadır" denildi.
Beş sanayi sendikasının başkanları Salı sabahı düzenledikleri basın toplantısında temkinli ve daha olumlu bir tavır takındılar. GS sendikasından Per-Olof Sjöö, “Her zaman daha fazlasını isteyebilirsiniz, ancak varılan anlaşmanın her iki anlaşma yılında da gerçek ücret artışları için koşulları sağladığına ve tüm İsveç işgücü piyasası için standart oluşturabilecek bir düzeyde olduğuna inanıyoruz” diyor.
İsveç Mühendisler Birliği Başkanı Ulrika Lindstrand, “Maaş artış oranlarında istediğimiz noktaya ulaşamadık ancak anlaşmaların genel yapısı itibarıyla bunun kabul edilebilir bir seviyede olduğunu düşünüyoruz” diyor.
Ulf Hambraeus, “Belirsiz ekonomik durum, anlaşmanın sonuçlarının ne olacağını bilmeyi zorlaştırıyor” derken, "Enflasyonun yüzde 2-2,5 olması bekleniyor" diyor ve enflasyon düşerse cüzdanda daha fazla para olacağını ekliyor.