İSVEÇ POSTASI
Aftonbladet gazetesine göre Çarşamba günü Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard tehdit edici bir olay olarak tanımlanabilecek bir olayla karşı karşıya kaldı. Dışişleri Bakanı'nın basın sekreteri Susan Vo Bergqvist, "Bu tür soruları İsveç İstihbarat Teşkilatı’na iletiyoruz" diye yazıyor.
Dışişleri Bakanı Malmer Stenergard, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında olayla ilgili soruya genel terimlerle yanıt veriyor. Bakan, ”Gösteri ve protesto hakkını her zaman savunacağım. Ayrıca bir politikacı olma ve işyerinde, toplumda ya da evde tehdit ve şiddetten korkmama hakkını da savunacağım” diyor ve devam ediyor, ”Son haftalardaki gelişmelerde gördük ve milletvekillerinin korktuğu, özgürce hareket etmeye cesaret edemediği yönünde bilgiler alıyorum” diyor.
Her iki durumu da değerlendirmenin önemli olduğunu vurgulanıyor. Demokratik olarak seçilmiş bir yetkilinin görevlerini yerine getirebilmesi gerektiği, ancak aynı zamanda gösteri yapma hakkına da sahip olması gerektiği belirtiliyor. Stenergard, ”Herkesin bu çok zor konularda doğru ve makul bir tartışmaya katkıda bulunma yükümlülüğü var. Bu hem hükümet, hem muhalefet hem de medya için geçerlidir” yorumunu getiriyor.
Hükümetin kişisel korumasından sorumlu olan İsveç Güvenlik Servisi (Säpo), Aftonbladet sorularna onlara ulaştığında kısa bir açıklama yapıyor. Säpo basın sözcüsü Karin Lutz, ”Merkezi hükümetin güvenliğinden biz sorumluyuz. Bu şekildeki korumamızla ilgili herhangi bir olay ya da ayrıntı hakkında daha fazla ayrıntıya girme fırsatım yok” diyor.
Kısaca; Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard tehdit edici bir olaya karışmış ve bu durum basın sekreterinin soruları İsveç Güvenlik Servisi'ne yönlendirmesine yol açmıştır.
Malmer Stenergard, hem protesto edebilmenin hem de bir politikacı olarak korkmadan hareket edebilmenin önemini vurgulamaktadır.
Hükümet üyelerini korumakla görevli olan İsveç Güvenlik Servisi (Säpo), belirli olaylar hakkında yorum yapmayı reddediyor.